SPALATORIE MURAY  930×122

apa calda

Măsură pentru căldură şi apă caldă. Politicienii umblă la TVA

Taxa pe valoarea adăugată (TVA) aplicată căldurii și apei calde livrate de sistemele centralizate de termoficare consumatorilor casnici urmează să scadă de la 19% în prezent la 5% din 13 ianuarie anul viitor, potrivit unei modificări legislative adoptate de Parlament.

Citiți și: Urmează noi scumpiri! Vezi ce domenii vor fi afectate!

Raportat la prețurile de facturare a gigacaloriei datorate efectiv de populație în prezent în vigoare, asta ar însemna o ieftinire cu aproape 12% (11,76%). Este însă doar partea plină a paharului.

Majoritatea sistemelor centralizate municipale de termoficare, inclusiv cel din Pitești, sunt alimentate cu energie termică produsă de centrale ce funcționează cu gaze naturale, iar prețul acestora a explodat în ultimele câteva luni.

Citiți și: Piteşti: Anunţ important de la Termo Calor

În condițiile scumpirii galopante a gazelor, este de așteptat ca ANRE să aprobe prețuri semnificativ mai mari la energia termică cumpărată de sistemele centralizate de termoficare de la producători pentru a o livra populației.

Mai departe, operatorii trebuie să decidă dacă își permit să absoarbă scumpirea sau o transferă în prețul gigacaloriei practicat de ele. În această privință, decizia finală aparține primăriilor și consiliilor locale, care controlează acești operatori.

SMART KIDS 555×222

Comentarii

570 X 90 CUMPANA 3