- Publicat de: ePitești
- 23-06-2022, ora 16:01
- Economic
Modificare majoră privind Codul de Procedură Fiscală!
Modificare majoră privind Codul de Procedură Fiscală!
Citiți și: Locul unde visa să-și trăiască bătrânețea Mircea Diaconu ”Nu am plecat niciodată de aici!”Dreptul inspectorilor Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) de a aplica amenzile contravenționale prevăzute de Codul de procedură fiscală se va prescrie după cinci ani de la data săvârșirii faptei, prevede un proiect de OUG inițiat de Ministerul Finanțelor, introducând practic o excepție de la regulile generale de prescripție care impun un termen de șase luni pentru aplicarea unei amenzi, informează Avocatnet.ro.
Modificarea ar urma să legitimeze o practică deja folosită de ANAF, prin care instituția aplică amenzi chiar dacă au trecut ani întregi de la săvârșirea unei contravenții fiscale.
Citiți și: Argeș. Angajări masive la un spital importantPractic, autoritățile vor ca dreptul ANAF de a aplica amenzile contravenționale prevăzute de Codul de procedură fiscală să se prescrie după cinci ani de la data săvârșirii faptei. În momentul de față, acest drept se prescrie după șase luni de la data săvârșirii faptei, așa cum stabilesc regulile generale privind amenzile contravenționale din OG 2/2001.
Deși nu este motivată în niciun fel de minister, nici în preambulul proiectului, nici în nota de fundamentare aferentă acestuia, măsura vine, probabil, în contextul unor decizii nefavorabile pentru ANAF date recent de instanțele judecătorești.
În esență, judecătorii au stabilit recent, într-o speță soluționată definitiv, că neîndeplinirea obligației de declarare și plată a unui impozit se prescrie în șase luni de la termenul-limită, fiind vorba de o contravenție instantanee, astfel că, după expirarea celor șase luni, amenda nu se mai poate aplica. Asta în condițiile în care ANAF consideră că este o contravenție continuă pentru care poate aplica amenzi chiar și după mai mulți ani.