pizzeria sapori  930 122

Arges

SĂ NU-I AFURISEASCĂ! MEDIUL DE AFACERI ARGEȘEAN SE PUNE RĂU CU BISERICA: SUNT PREA MULȚI PREOȚI!

Oamenii de afaceri argeșeni sunt categorici: învățământul continuă să fie departe de cerințele pieței muncii. Filiala Argeș a Uniunii Generale a Industriașilor din România „UGIR 1903” vine cu 10 propuneri pentru îmbunătățirea situației, prin vocea președintelui său, Gheorghe Badea. Una dintre propuneri are darul să irite Biserica, pentru că face referire la numărul prea mare de… popi.

Citiți și: Alertă de foc în Argeș: Pompierii luptă cu flăcările în șase localități

1.Revenirea la vechiul sistem de admitere în liceu: admiterea să se facă exclusiv pe baza notelor luate la examen, eliminându-se total ponderea notelor din ciclul gimnazial.

2.Examenul de admitere în liceu să aibă loc pe fiecare liceu în parte, cu redistribuirea celor cu medii peste 5 la alte licee (dacă există locuri) și la profesionale a celor cu medii sub 5 și a celor care prin redistribuire nu își mai găsesc loc.

Citiți și: Primele microbuze electrice școlare ajung în Argeș: Peste 6000 de elevi vor beneficia

3.Separarea școlilor profesionale de liceele teoretice.

4.Stabilirea numărului de elevi și de clase nu pe baza unor ținte procentuale primite de la Ministerul Educației, ci în corelație cu profilul economic al zonei. „UGIR 1903” consideră că în județul Argeș ar trebui crescut numărul de elevi școlarizați în meserii industriale precum sculer-matrițer, frezor, strungar, presator metale la rece, sudor, operator CNC și operator mase plastice.

5.Acordarea de facilități/subvenții pentru firmele care încheie convenții cu liceele pentru efectuarea practicii elevilor.

6.Adaptarea programelor școlare la calificarea în care este școlarizat elevul și la nivelul de înțelegere al acestuia, astfel încât la absolvire fiecare elev să aibă noțiunile de bază ale meseriei. Potrivit filialei Argeș a „UGIR 1903”, parte dintre firmele care o compun au elevi în practică pentru meseria de sculer matrițer care prezintă mari dificultăți în înțelegerea unui desen tehnic (!).

7.Promovarea intensă în rândul elevilor de clasa a VIII-a și al părinților lor a sprijinului financiar de 200 de lei acordat de Guvern pentru frecventarea învățământului profesional, astfel încât copiii din familii mai sărace să își poată continua studiile și să obțină o calificare care să îi ajute în găsirea unui loc de muncă.

8.Verificarea riguroasă a universităților particulare care nu corespund standardelor minime din învățământ, verificare care să conducă pe viitor la evitarea situațiilor cu licențiați pregătiți necorespunzător. „UGIR 1903” Argeș cere implicarea statului pentru crearea unei strategii de școlarizare la nivel național coroborată cu dezvoltare mediului economic. În opinia oamenilor de afaceri argeșeni din „UGIR 1903”, în prezent sunt prea mulți economiști, juriști și preoți.

9.Adaptarea profilului universităților tehnice la cerințele actuale ale economiei, adică înființarea de specializări noi, în conformitate cu cerințele locale ale pieței muncii.

10.Înființarea unei facultăți de Plasturgie la Universitatea Pitești și la Politehnica București, filiala Argeș a „UGIR 1903” precizând că astfel de facultăți funcționează în Occident încă din anul 1970 și că ele sunt de maximă actualitate pentru că materialele plastice au o pondere de peste 40% în componența produselor în toate domeniile industriale. (Foto: Arhivă)

555×222  MAIA
Pizza Sapori Italia 570 90