930×122 CAPRA 5

banci

ULTIMA ORĂ: TAXA PE LĂCOMIE SPULBERĂ ROBOR-UL

Ultima oră: Taxa pe lăcomie spulberă ROBOR-ul.

Citiți și: Anunțul momentului pentru cei care au rate la bănci!

Banca Națională a României (BNR) a informat în urmă cu puțin timp că indicele ROBOR cu scadență la 3 luni își continuă scăderea. Astăzi valoarea lui a fost stabilită la 2,90% (de la 2,92% ieri, 2,94% pe 7 ianuarie 2019, 2,97% pe 4 ianuarie 2019, 2,99% pe 3 ianuarie 2019 și 3,02% în ultima zi bancară a anului trecut).

Este cel mai mic nivel din ultimele 7 luni.

Citiți și: Salarii mai mari! Decizie crucială pentru 2024

ROBOR (rata medie a dobânzii la care băncile se împrumută între ele în lei) este indicele în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă.

Scăderea ROBOR conduce la dobânzi mai mici la creditele în lei acordate de bănci. Cu alte cuvinte, la rate mai mici.

Pe de altă parte, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut astăzi și mai mult: la 3,23% (de la 3,27% ieri).

Amintim că, din acest an, băncile ar urma să fie obligate să plătească așa-numita „taxă pe lăcomie”, taxă calculată în funcție de nivelul ROBOR.

Noua taxă pentru bănci va fi aplicată la valoarea activelor financiare de la sfârșitul fiecărui trimestru pentru băncile al căror ROBOR mediu trimestrial depășește pragul de referinţă de 2%.

Cotele taxei vor fi aplicate în felul următor: dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este de până la 0,5 puncte procentuale inclusiv peste pragul de referinţă, cota este de 0,1%; dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 0,51 și 1 punct procentual inclusiv peste pragul de referinţă, cota este de 0,2%; dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 1,01 și 1,5 puncte procentuale inclusiv peste pragul de referinţă, cota este de 0,3%; dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 1,51 și 2,0 puncte procentuale inclusiv peste pragul de referinţă, cota este de 0,4%; dacă media trimestrială ROBOR este cu peste 2 puncte procentuale peste pragul de referinţă, cota taxei pe active este de 0,5%.

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90