- Publicat de: ePitești
- 8-10-2019, ora 10:38
- Editorial
(E)MAGUL MINCINOS
Nimic, dar nimic nu mă mai surprinde într-o Românie eșuată moral și în care minciuna este adevăr, iar falselor modele li se ridică statui. Reclama eMag în care Mihai Șora ne vorbește despre libertate este o ofensă la adresa minimului bun simț și a memoriei victimelor comunismului.
Citiți și: Cum îi îmbrăcăm pe cei mici în anotimpul rece: sfaturi practice pentru confortul și sănătatea lorTrec dincolo de aspectul trivial al acceptării din partea unui intelectual a jocului actoricesc într-un clip comercial, vehicul pentru profit. Între paranteze fie spus, din partea intelectualimii românești nu mai am de multă vreme nicio așteptare în calitatea ei, în realitate inexistentă, de exemplu pozitiv pentru cetate.
Dincolo de asta, să ne vorbească Mihai Șora despre libertate este inacceptabil. Nu, Mihai Șora nu a fost torționar, dar, da, a fost beneficiarul comunismului în cea mai cumplită perioadă pe care sistemul criminal de sorginte sovietică a avut-o în România. În perioada în care elitele vremii erau aruncate și mureau în pușcării. În perioada în care țărăniști, liberali, preoți, oameni de cultură sfârșeau în înfricoșătorul gulag românesc, Mihai Șora colabora cu sinistra Ana Pauker.
Citiți și: Importanța unui smartwatch sau a unei brățări de fitness pentru oricine, nu doar pentru persoanele activeMihai Șora are nu o culpă penală, dar una morală cu siguranță are. Nu atât pentru greșelile de atunci ale tinereții, cât mai ales pentru greșeala sau oportunismul ca după 1989, iar nu doar acum, în reclamă, să ne vorbească EL, fostul colaborator al Anei Pauker, despre libertate. Nu, domnule, alții au dreptul să o facă! Fie tineri născuți târziu după comunism, fie persoane cu o biografie decentă în perioada Cortinei de Fier, fie puținii, foarte puținii disidenți români din epoca comunistă. În comunism disidenții din țară i-am numărat pe degetele unei singure mâini.
După 1989, dar totuși în libertate, cu toate limitările ei, uneori apăsătoare, prea mulți, foarte mulți ați devenit „repere morale” și propagandiști ai democrației și drepturilor omului. Dar înainte de 89 unde ați fost? În timp ce în Cehoslovacia, Polonia, Ungaria intelectuali și nu doar intelectuali protestau împotriva comunismului, aici intelectualii, cu rare, foarte, foarte rare excepții, și-au asumat, prin tăcere și lașitate (dacă nu prin slugărnicie), complicitatea cu regimul represiv.
Prin urmare, aveți bunul simț, minimul bun simț, ca astăzi nu VOI să le vorbiți românilor despre libertate! Nici în clipuri publicitare artistic și frumos meșteșugite, nici în stradă, nici la televizor. Eliberați-ne de prezența voastră publică!