- Publicat de: ePitești
- 9-05-2019, ora 17:04
- Editorial
PITEȘTIUL POATE URMA EXEMPLUL EUROPEAN AL SIBIULUI
Piteștiul poate urma exemplul european al Sibiului. La ora la care scriu aceste rânduri, capitala Europei se află, practic, la mai puțin de 170 de kilometri de Pitești.
Citiți și: Vești mari pentru șoferi! Se dechide un tronson din Argeș al autostrăzii Pitești-Sibiu!Sibiul găzduiește 27 de șefi de stat și de guvern, sute de oficialități naționale și europene și aproape o mie de jurnaliști români și străini, veniți la Summitul informal al liderilor Uniunii Europene, în această zi simbolică de 9 mai. De Ziua Europei, care pentru noi înseamnă și ziua independenței noastre și cea în care marcăm victoria contra fascismului, numele orașului de peste munte este rostit peste tot cu admirație și interes.
E drept, zilele astea Sibiul este practic sub asediu, dar asta nu pare să-i deranjeze pe localnici, care știu că summit-ul le va crește substanțial cota de oraș turistic peste tot în lume, iar asta se va traduce în bani mai mulți pentru toată lumea de acolo. Mai ales că liderii europeni deja s-au declarat uimiți de oraș și de primirea de care au avut parte.
Citiți și: Incredibil: A supraviețuit unei căderi de la 15 metri înălțime!Și, tot uitându-mă cu admirație la orașul în care era să mă mut acum 20 de ani, n-am putut să nu revin cu gândul la orașul în care am ales, atunci, să rămân. Și m-a cuprins și mai tare frustrarea când am realizat că Piteștiul, orașul meu, mai mare și cu potențial economic mai important, că doar e la o zvârlitură de băț de cel mai însemnat exportator al României, nu ar putea, la momentul acesta, nici măcar să viseze la asemenea vizite și impresii.
După care m-am gândit dacă situația asta se poate schimba, iar Piteștiul poate urma exemplul european al Sibiului. Sunt convins că, la momentul citirii acestor rânduri, destui dintre cititori vor zâmbi cu îngăduință (ăsta a plecat de mult din oraș, de aia bate câmpii cu grație despre Pitești și comparația cu Sibiu).
Dar sunt convins că, dacă cei mai mulți dintre piteșteni își doresc să urmeze acest model de succes, orice schimbare este posibilă. Inclusiv transformarea unui fost târg fără prea mare istorie într-un punct de interes major pentru turiști și nu numai. Da, Sibiul are sute de ani de tradiție, o istorie plină de evenimente, dar ce-i împiedică pe piteșteni să-și facă propria tradiție, din ceea ce are orașul mai frumos, cum ar fi, de exemplu, Simfonia Lalelelor?
Da, Sibiul este un oraș cosmopolit, cu o puternică tentă multiculturală, dată de minoritățile naționale care au contribuit decisiv la ceea ce este astăzi orașul. Dar ce împiedică Piteștiul, deja cel mai important centru universitar pentru studenții străini, să pună și mai mult accentul pe multiculturalism și multilingvism?
Da, Sibiul are multe locuri pe care le poți vizita cu plăcere și care-ți dau impresia unui oraș din Germania sau Austria, nu din România. Dar ce împiedică Piteștiul să-și regândească zona centrală, prin dezgroparea, de exemplu, a bisericii Sf. Nicolae, ca să dau doar un exemplu? Iar paralelele dintre cele două orașe, aflate la cele două capete ale unei autostrăzi pe care poate fiica mea de șase ani va veni să le arate copiilor săi de unde provine, pot continua mult și bine.
Sibienii nu sunt mai deștepți sau mai frumoși decât piteștenii, așa că diferența nu este aici. Poate o fi la modul în care au fost și sunt conduse cele două orașe. Sibiul este administrat de ani buni de minoritatea sa germană, care a dat inclusiv președintele țării, semn că modelul său este considerat a fi de succes.
Piteștiul știm cu toții de cine este condus, că doar mulți dintre noi n-am votat vreodată altceva. E drept, oamenii aceia au făcut și ei ce-au putut în zecile de ani de când administrează orașul. Avem muzeu relativ nou, cu un planetariu unic în țară, universitatea de stat are și ea clădiri noi, biblioteca a fost și ea refăcută, la fel și unele piețe. Centrul a fost făcut și refăcut, cheltuindu-se enorm de mulți bani, așa cum este cazul și în perioada asta, când va consuma vreo trei milioane de euro pentru reparații.
Dar este limpede că este nevoie de mai mult. În primul rând o altă viziune, mai apropiată de secolul al XXI-lea. Și mai pragmatică, orientată către public, fie el propriii cetățeni sau potențialii turiști. Că așa se fac banii pentru investițiile comunitare, dar și pentru cele private, care duc, firesc, la creșterea nivelului de trai.
Și sper ca la anul, când vin alegerile locale, să văd că piteștenii vor alege să trăiască mai mult în mileniul actual, optând pentru o nouă viziune administrativă. Una mai apropiată de Europa pe care o sărbătorim acum.