930×122-epitesti PNL

centrul cultraul pitești

Evenimente organizate de Centrul Cultural Pitești în luna mai

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 9 – 15 mai 2022, noi evenimente cultural-educative, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces fără restricții:

Citiți și: Pitești: Se pregătesc evenimente de neratat în Centru

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, luni, 9 mai, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Citiți și: „Golden Tulip” Pitești 2024: Concursul Internațional de Muzică pentru copii și tineri

“Noua ediție a cenaclului are drept invitate două domnișoare care au chemarea condeiului – Ramona Enache și Doina Panaete. Au stiluri total diferite, ceea ce va face din întâlnirea noastră un moment polarizat, moment care va avea două tipuri absolut opuse de frumos”, spune Adrian Mitroi.

“Mari Juriști și Filosofi ai Dreptului. Mircea Djuvara și Eugeniu Speranția”

Prelegerea cu tema “Mari Juriști și Filosofi ai Dreptului. Mircea Djuvara și Eugeniu Speranția”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept a Universității Pitești, eveniment care se va desfășura luni, 9 mai, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Este posibilă o creaţie (în sens cultural) în sfera juridicului? Elaborarea și adoptarea normelor juridice nu constituie o creaţie culturală, atâta timp cât nu are clar exprimată şi valenţa spirituală şi, de ce nu?, sensibilă. Tot mai mult se vorbeşte în prezent de <norme tehnice>, lipsite de valori morale, care formează ordinea specifică stării juridice a omului, dar care nu pot fi incluse în cultura juridică. Există creaţie juridică şi implicit cultură juridică.

Pot fi identificate următoarele modalităţi de exprimare a juridicului, care prin esenţa lor sunt şi fapte de cultură şi spiritualitate juridică: filosofia dreptului, teoria generală a dreptului, istoria dreptului, jurisprudenţa, retorica juridică și doctrina juridică în general. Izvorul culturii juridice îl formează creația unor iluștri teoreticieni și filosofi ai dreptului care au contribuit la formarea spiritualității juridice, au exprimat rațiunile dreptului, baza sistemul normativ al unei societăți și au relevat principii și valori juridice. În expunerea noastră vom evoca personalitatea și opera a doi filosofi și teoreticieni ai dreptului, românii Mircea Djuvara și Eugeniu Speranția”, spune Marius Andreescu.

“Să trăim ca frații, împreună”

Dezbaterea cu tema “Să trăim ca frații, împreună”, în cadrul proiectului sub genericul „Credință și Speranță”, coordonat de jurnalistul Ahmed Jaber, avându-i invitați pe poeta dr. Elena Armenescu și pe artistul palestinian Jamal al Najjar, interpret la alăută, eveniment care va avea loc marți, 10 mai, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Clubul Româno-Arab de Cultură și Presă.

„Conform culturii religioase și umane, noi, oamenii, suntem cu toții copii ai lui Adam și ai Evei. Cu toții suntem creați de Dumnezeu, diferiți și egali. El ne-a dat sufletul, El ne-a dat mintea să gândim și să alegem ceea ce ni se potrivește și ne avantajeză în mod liber. Cărțile Sfinte sunt un mesaj social integrat și legi care reglementează relațiile noastre. Coranul ne spune că <Toți credincioșii sunt frați>, iar recent papa Francisc a spus: <Frăția este soluția pentru a pune capăt războaielor, distrugerii popoarelor și privării copiilor de hrană>”, ne invită la o dezbatere interactivă Ahmed Jaber.

“Cominternul educațional și Deșcolarizarea digitală”

Prelegerea cu tema “Cominternul educațional și Deșcolarizarea digitală”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Teme culturale în emoții raționale”, coordonat de scriitorul, eminescologul, profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 11 mai, de la ora 11.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.

“<Trăiască nația!> Acesta era salutul lui Eminescu. Se răspundea: <Sus cu dânsa!> Un singur argument este suficient și era rostit tot de Poetul național: <Suntem români. Și punctum!>

Noua ediție a <Temelor Culturale în Emoții Raționale> o dedicăm prezentării volumului <Cominternul educațional și Deșcolarizarea digitală> (Editura <Ideea Europeană>, București, 2022), sub semnătura istoricului dr. Mircea Platon, redactor-șef al revistei ieșene <Convorbiri Literare>. Vom aborda și volumul <Deșcolarizarea României>, de același autor.

Cele două lucrări sunt adevărate analize științifice ale situației învățământului și educației în România de azi, din ultimii 30 de ani și a continuei ei deteriorări, Autorul, revoltat, vehement, dar deosebit de lucid și informat, fără oportunismele conjuncturale ale diriguitorilor educației în România și ale acoliților lor, globalizați și, de altfel, bezmeticiți, robotizați de <învățămintele> nefiltrate, venite de aiurea, observă adevărurile rostite de cei considerați <depășiți>, adică de cei care știu că educația, <memoria, istoria, tot ce ține de identitatea noastră> trebuie să rămână un deziderat, iar digitalizarea trebuie să fie un instrument și nu un scop terminal.

Cartea vine și ca o completare a ideilor prezentate de noi în luna aprilie a.c. din <Ce facem cu România> (Editura <Alexandria Publishing House>, Suceava, 2022), culegere de texte sub coordonarea lui Alexandru Petria, care reprezintă prima grupare editorială de amploare, atât prin numărul și numele participanților, cât și prin calitatea textelor, a direcției suveraniste, din spațiul nostru public.

Gândul final al autorului, Mircea Platon, vorbește de la sine: <România e năpădită de reclame – video, audio, tipărite pe fluturași, cocoțate pe panouri la margine de șosea – în care se laudă acoperirea uneia sau alteia dintre rețelele de telefonie mobilă (care, altminteri, se ocupă și de digitalizarea școlii). Dar de acoperirea pe care o oferă școala tradițională ce părere aveți? Cu ajutorul ei poți sta în legătură cu toată familia, nu doar de azi, ci și de ieri. Cu toți ai tăi, cu toți ai noștri. Și nu ai minute gratuite, ci veacuri întregi. IEȘI DIN REȚEA! INTRĂ ÎN NEAM!> Trăiască Nația!”, ne incită Lucian Costache.

„Cezar Petrescu”

Prelegerea cu tema „Cezar Petrescu”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Literatura română necanonică”, susținut de scriitoarea, profesoara de limba și literatura română Iudita Dodu Ieremia, miercuri, 11 mai, de la ora 14.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții. „Martor al unei epoci, Cezar Petrescu a năzuit să scrie o cronică românească a veacului al XX-lea, ca o nouă <Comedie umană>. Opera sa cuprinde circa 70 de volume: romane, nuvele, piese de teatru, proză fantastică, literatură pentru copii, studii, note de călătorie şi memorialistică.

<Critica şi istoria literară românească au receptat nu fără ezitări şi nu fără rezerve o literatură extrem de interesantă ca invenţie epică, deschisă sugestiilor prozei interbelice universale, captivantă ca scenariu şi tramă, dovedind reala înzestrare a scriitorului atât de cucerit de aventura relatării, de efectul produs asupra cititorului avid de suspens, de situaţii inedite sau insolite chiar. Incontestabil e însă faptul că literatura lui Cezar Petrescu provine dintr-o viziune gravă asupra lumii> (Ion Vlad)”, spune Iudita Dodu Ieremia.

„Joaca și jocul”

Dezbaterea cu tema „Joaca și jocul”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Copii și părinți, prietenii mei”, coordonat de profesoara Maria Simona Mitroi, de la Școala Gimnazială „Tudor Vladimirescu” din Pitești, eveniment care se va desfășura joi, 12 mai, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“În data de 12 mai, proiectul <Copii și părinți, prietenii mei> vă invită la o nouă întâlnire cu educația prin cultură. De data aceasta întâlnirea are drept scop joaca și jocul. Invitați de seamă, artiști consacrați, mici artiști, specialiști în educație, oameni cu multă experiență, reprezentanți ai instituțiilor școlare, profesori cu multă dedicație pentru această vocație”, spune Simona Maria Mitroi.

„Pasiune și slujire spirituală”

Dialogul cu tema „Pasiune și slujire spirituală”, în cadrul proiectului „Medalion cultural cu Mariana Claudia Filipescu”, acțiune coordonată de interpreta de romanțe și folclor, promotorul cultural Mariana Claudia Filipescu, avându-i invitați pe soții Ștefan și Lăcrămioara Pop, din localitatea Turgheș, județul Harghita, eveniment care se va desfășura joi, 12 mai, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Familia Pop este una specială. Ștefan Pop este de profesie inginer și absolvent al Școlii Populare de Arte, având ca pasiune interpretarea folclorului autentic la fluier și clarinet. Lăcrămioara Pop, editor de carte, este o împătimită culegătoare de folclor, a colecționat un număr mare de obiecte vechi din casele oamenilor pentru a înființa un muzeu de etnografie, lucru care s-a și întâmplat. Este laureata mai multor festivaluri de folclor și romanțe. În anul 2021 a primit titlul de <Tezaur Viu Uman>, drept pentru care mi-am propus să vi-i prezint”, spune Mariana Claudia Filipescu.

Medalionul muzical “Ed Sheeran – cântărețul cu chitară”, susținut de Trupa „Andrei&Adrian Tase”, vineri, 13 mai, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Vom interpreta piesele: <Shape of you>, <Bad Habits>, <Blow>, <Sing>, <Perfect>, <Photograph>”, informează Andrei Tase.

Dansul Florilor

Concursul Național de Dans Sportiv DANSUL FLORILOR, ediția a 34-a, coordonat de coregrafii Alfred Schieb și Corina Schieb, eveniment care deschide seria manifestărilor dedicate „Zilelor Municipiului Pitești” și care se va desfășura sâmbătă, 14 mai între orele 9.00 și 21.00 și duminică, 15 mai, între orele 10,30 și 15.00, la Sala Sporturilor din Pitești. Concursul Național de Dans Sportiv DANSUL FLORILOR este organizat de Primăria Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural Pitești, Federația Română de Dans Sportiv, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Argeș, Clubul Total Dance.

„Tradiționala manifestare se desfășoară după următorul program:

Sâmbătă, 14 mai, de la ora 9.00 – Concurs de dans sportiv. Participă 500 de concurenți cu vârste cuprinse între 4 și 45 de ani, de la 40 de cluburi din țară. Probele constau în dansuri standard (Vals lent, Tango, Vals vienez, Slow-fox, Quick-step) și dansuri latino (Samba, Cha-cha, Rumba, Paso Doble, Jive).

Sunt invitați arbitri de la 20 de cluburi din țară.

Duminică, 15 mai, de la ora 10.30, se va desfășura Concursul de formații, la care participă 150 de concurenți cu vârste cuprinse între 4 și 30 de ani, împărțiți pe niveluri: începători și avansați. Competiția se va desfășura pe mai multe stiluri de dans: Latino Show (Salsa, Bachata, Merengue), Dans modern, Dans de caracter, tradițional, Streetdance, Kpop, Majorete, Balet, Gimnastică, Open.

Prețul unui bilet este de 25 de lei. Copiii și pensionarii au intrarea liberă”, informează coordonatorul evenimentului, coregraful Alfred Schieb.

[555x222px]Joia-_pentru-copii_epitesti
570×90 MAIA