930 x122 grota rece

centrul cultraul pitești

Noi evenimente la Centrul Cultural Pitești

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 19 – 23 septembrie 2022, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală. Pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro). Sunt acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

Citiți și: Pitești: Se pregătesc evenimente de neratat în Centru

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, luni, 19 septembrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Filosofia Românească în Cumpăna Vremii. Dimitrie Cantemir, Domn al Moldovei și Prinț al Înțelepciunii”

Prelegerea cu tema „Filosofia Românească în Cumpăna Vremii. Dimitrie Cantemir, Domn al Moldovei și Prinț al Înțelepciunii” are loc în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”. Este susținut de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept a Universității Pitești. Prelegerea are loc luni, 19 septembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Citiți și: „Golden Tulip” Pitești 2024: Concursul Internațional de Muzică pentru copii și tineri

“Filosoful Constantin Noica afirma că istoria gândirii și filosofiei românești este marcată de creația a trei mari personalități: Sfântul Voievod Neagoe Basarab, Dimitrie Cantemir și Lucian Blaga. În expunerile noastre anterioare ne-am referit la opera și contribuția aduse filosofiei și culturii românești de Neagoe Basarab și de Lucian Blaga.

Ne propunem să prezentăm în această expunere personalitatea și creația Domnului Moldovei, Dimitrie Cantemir, supranumit de contemporani <prinț al înțelepciunii>.

Dimitrie Cantemir a fost domnul Moldovei în două rânduri (martie-aprilie 1693 și 1710-1711) și un mare cărturar al umanismului. Printre ocupațiile sale diverse s-au numărat cele de: enciclopedist, etnograf, filosof, istoric, lingvist, compozitor. A fost membru al Academiei de Științe din Berlin”, spune Marius Andreescu.

„Karma – Acțiunile noastre și consecințele lor”

Dialogul cu tema „Karma – Acțiunile noastre și consecințele lor”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul „Lumea interioară între mit și știință”. Dialogul este coordonat de promotorul cultural Alexandra Grigorescu. O are ca invitată pe lector univ. dr. Lucia Neagoe de la Facultatea de Sociologie, Psihologie și Pedagogie a Universității Pitești.

Evenimentul va avea loc luni, 19 septembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“De multe ori nu găsim explicații pentru ce ni se întâmplă și considerăm că alții sau împrejurările exterioare sunt de vină pentru starea noastră fizică si psihică sau pentru evenimentele negative din viața noastră.

A învăța deprinderea de a fi conștienți de consecințele acțiunilor, gândurilor, emoțiilor noastre și a ne asuma responsabilitatea pentru ele reprezintă una din cheile majore ale trăirii unei vieți conștiente, mai echilibrată și mai împlinitoare”, spune Alexandra Grigorescu.

„Valorile morale”

Dezbaterea cu tema „Valorile morale” este parte a proiectului cultural-educativ sub genericul „Copii și părinți, prietenii mei”. Este coordonat de prof. Simona Maria Mitroi. Are loc marți, 20 septembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Câmpulung, orașul copilăriei fericite”

Dialogul cu tema „Câmpulung, orașul copilăriei fericite”este parte a proiectului sub genericul „Medalion artistic cu Mariana Claudia Filipescu”. Dialogul este coordonat de promotorul cultural și interpreta de romanțe și folclor Mariana Claudia Filipescu. O are ca invitată pe Cristina Nicula, profesoară de limba și literatura română, din municipiul Câmplung Muscel. Evenimentul se va desfășura marți, 20 septembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Distinsa mea invitată este absolventă a Facultăţii de Litere – Universitatea Bucureşti, promoţia 1969. Profesează la Câmpulung, la Liceul Economic şi de Drept Administrativ, Liceul Industrial şi Liceul <Dinicu Golescu>.

În anul 1978 devine prin concurs directorul Clubului Copiilor. De-a lungul carierei didactice are numeroase colaborări cu cele patru instituţii de cultură: Casa de Cultură a Sindicatelor, Casa de Cultură <Tudor Muşatescu>, Biblioteca Municipală, Muzeul Municipal. Are colaborări la reviste şi publicaţii de specialitate.

Fiind om de litere, era firesc ca la un moment dat să scrie o carte, ceea ce s-a şi întâmplat. Cartea <Confesiuni în oglindă> este o însumare a unor experienţe de viaţă, o reconstituire a epocii interesante pe care doamna Cristina Nicula a parcurs-o.

Este pasionată de muzica de bună calitate, operă, folk, iar romanţa ocupă un loc special în inima dânsei”, spune Mariana Claudia Filipescu.

„Iubirea dincolo de ființă”

Prelegerea cu tema „Iubirea dincolo de ființă” este parte aproiectului cultural-educativ sub genericul „Mari iubiri ale literaturii române”. Este coordonat de poeta și profesoara de limba și literatura română/engleză Raluca Hana Sandu.

Are loc marți, 20 septembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„În luna septembrie, proiectul <Mari iubiri ale literaturii române> își propune să aducă în prim-plan un scriitor de primă clasă, un profesionist în ale scrisului, dar și în ale iubirii: Liviu Rebreanu. Înalt, elegant, misterios, profesionist și meticulos în tot ceea ce făcea, Rebreanu era o adevărată forță creatoare ce fascina deopotrivă prin prezență și prin creație!

Cu ochii mari, albaștri, <vii ca niște întrebări de cleștar>, după cum se exprima un alt mare contemporan al său (Camil Petrescu), serios și rafinat, părintele atâtor romane magistrale, Liviu Rebreanu a lăsat în urma sa o moștenire culturală valoroasă ce depășește granițele țării noastre.

Despre marea sa iubire, cea care i-a marcat viața, despre relația cu Fanny Rebreanu, soția sa, cea care i-a fost alături până în ultimele clipe, despre mister și despre cartea inimii sale, <Adam și Eva>, vom discuta pe larg, deschis și sincer ca între prieteni, marți, 20 septembrie, de la ora 17,00, în Sala Ars Nova a Centrului Cultural Pitești.

Într-o ediție cu invitați-supriză, cu tema <Iubirea dincolo de ființă!>. Vă așteptăm alături de noi să dezlegăm împreună misterul uneia dintre cele mai frumoase, cele mai complexe cărți din literatura română: <Adam și Eva>”, spune Raluca Hana Sandu.

„Ziua Limbii Române. Iscusirile și iscusințele limbii române în poezia lui Mihai Eminescu (II)”

Prelegerea cu tema „Ziua Limbii Române. Iscusirile și iscusințele limbii române în poezia lui Mihai Eminescu (II). Se desfășoară în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Teme culturale în emoții raționale”.

Este coordonat de scriitorul, eminescologul, profesorul de limba și literatura română Lucian Costache. Se va desfășura miercuri, 21 septembrie, de la ora 11.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.

„Trăiască Nația!

Pe 31 august am sărbătorit Ziua Limbii Române. Acestei zile i-am dedicat prima emisiune din septembrie 2022: <Iscusirile și iscusințele limbii române în poezia lui Mihai Eminescu>. Și cea de-a doua emisiune din septembrie 2022 o dedicăm acestei mari sărbători, prin referiri la reprezentantul ei cel mai de seamă: <Iscusirile și iscusințele limbii române în poezia lui Mihai Eminescu (II)>.

Ne vom referi cu precădere la câteva poezii din perioada berlineză a poetului, 1872-1874, pentru a descoperi farmecul limbii române și farmecul limbajului poetic eminescian. În privința conținutului operei sale, e impresionantă unitatea concepțională a operei de-a lungul întregii sale zămisliri și puternica sa originalitate, având ca deziderat, după propria expresie, <să toarne în formă nouă limba veche și-nțeleaptă>.

De aceea și repetăm, pentru că întotdeauna e nevoie de o atitudine când e vorba de cultură și de valorile ei identitare. Fără descifrarea semnificațiilor unor cuvinte, expresii, construcții metaforice și figurate, fără cunoaștere transdisciplinară și transculturală, creația lui Eminescu rămâne opacă ori doar cunoscută precar, la suprafață.

Am susținut întotdeauna că orice cunoaștere se bazează pe însușirile de vocabular și de folosire conștientizată a cuvintelor în contexte diferite, în registre diferite și în varii domenii de cunoaștere.

Cine stăpânește vocabularul unei sfere de cunoaștere acela are acces la știința respectivă și îi poate oferi propriile cuvinte, concepte, noțiuni.

O cauză a analfabetismului funcțional e sărăcia de cuvinte și de sensuri ale acestora.. Și, de aici, și puținătatea gândirii și a nuanțelor ei mai subtile. Vom da exemple în care limba română e fermecătoare, subtilă și iscusită, capabilă de imagini și de latențe interpretative nebănuite”, spune Lucian Costache.

„Despre Maroc”

Dialogul cu tema „Despre Maroc”, în cadrul proiectului „Aveți Cuvântul”, coordonat de publicistul Valentin Uruc, având-o invitată pe prof. Rodica Mihalache, artist plastic, miercuri, 21 septembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Vedanta între tradiție și știință”

Prelegerea cu tema „Vedanta între tradiție și știință” este susținută de filosoful Swami Svatmananda, originar din India, stabilit în Statele Unite ale Americii. Evenimentul se va desfășura miercuri, 21 septembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. Este organizat în colaborare cu Asociația „Calea Excelenței” și „Vedanta Learning Center”.

„Sri Swami Svatmananda și-a petrecut viața ca un om modern, cu o carieră de succes în tehnologie avansată, capital de risc, dezvoltare internațională și în multe organizații profit și nonprofit. A obținut două diplome de licență în Inginerie Electronică și Informatică și, la scurt timp, un Master în Management Internațional.

În cariera sa a atins apogeul de a fi expert renumit în domeniile comunicării și managementului datelor. Și-a folosit abilitățile și instinctul antreprenorial pentru a ajuta la lansarea și gestionarea a peste patru afaceri și întreprinderi filantropice, pentru a lucra pe postul de consultant de dezvoltare internațională. A depus mărturie la cel de-al 101-lea Congres al Statelor Unite ale Americii în numele întreprinderilor mici.

Cu toate acestea, a simțit o atracție de-a lungul vieții către înțelepciunea civilizațiilor antice precum grecii, mayașii, incașii, hopizii și, în cele din urmă, s-a stabilit în înțelepciunea antică a Indiei cunoscută sub numele de <Veda>.

După ce a finalizat o școală de trei ani de Vedanta în 2007, pregătirea sa a continuat, aprofundând și mai mult cunoașterea și tradiția vedică. Pentru a împărtăși această cunoaștere a început să călătorească pentru a dărui celor doritori, dar și pentru a întâlni și învăța de la alți mari învățători.

Astăzi, Swamiji ține prelegeri grupurilor din întreaga lume despre cunoașterea vedică, inclusiv Hatha yoga, meditație, Jyotisha (astrologie vedică), Ayurveda (medicină vedică), Vāstu (arhitectură vedică), Sanskrită și Vedanta, numită și Brahman Jnana – învățături vedice despre natura supremă a realității, adevăr etc. Credința lui este: <Tot ceea ce este, este UNUL, manifestându-se într-o multitudine de miriade de expresii colorate>”, spune indianologul, scriitoarea și editorul Carmen Tudor, fondatorul Asociației „Calea Excelenței”.

„Cum va fi manipularea în viitor?”

Prelegerea cu tema „Cum va fi manipularea în viitor?”, în cadrul proiectului sub genericul „Vaccin împotriva virusului manipulării”, susținut de sociologul, scriitorul și publicistul George Smeoreanu, joi, 22 septembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Neuroștiințele și fizica cuantică vor schimba decisiv paradigma manipulării”, spune George Smeoreanu.

„Tradiție și identitate”

Dezbaterea cu tema „Tradiție și identitate” face parte din proiectului cultural-educativ sub genericul „Adolescenți și mentori”. Este coordonat de scriitoarea, criticul literar și profesoara de limba și literatura română Magda Grigor. Îi are ca invitați pe conf. univ. dr. Sorin Mazilescu de la Facultatea de Științe ale Educației din cadrul Universității Pitești, cercetător etnolog, pe prof. dr. Delia Dumitrică și pe studenta Oana Geanina Gâlcă Matei de la Facultatea de Științe ale Educației, Filiala Câmpulung Muscel.

Dezbaterea este joi, 22 septembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Dacă România ar trebui să urce într-o <arcă biblică>, oare ce ar lua cu ea? Care ar fi lucrurile salvatoare, în stare să o recompună, să îi reconstruiască identitatea? Primul ar fi, desigur, limba, pe care Eugen Simion o numește, pe bună dreptate, primul semn de identitate a unui popor. După limba română ar trebui să urmeze religia și, nu în ultimul rând, tradițiile. Acestea sunt parte a patrimoniului imaterial, parte constitutivă a noastră ca națiune.

Nu este drept să privim tradițiile doar ca pe ceva vechi, depășit, vetust – și ele au o anumită dinamică, lentă, firească, se schimbă în așa fel încât să păstreze tangibilă, din generație în generație, legătura cu trecutul. Întrebarea, însă, este cum reușim să fim europeni, dacă așa ne cer vremurile, cum să ne adaptăm și să ne integrăm în lumea actuală fără să anulăm ceea ce este tradițional, <necesar-tradițional>?

Despre eventuala pierdere a tradițiilor s-au purtat discuții multe, dar s-au găsit soluții puține în fața mutațiilor istorice și politice actuale. Există salvare? … sau le vom pierde pas cu pas și vom rătăci străini de fibra românească, într-o zi, prin propria țară ?!”, spune Magda Grigore.

“Sportul și bucuria de a trăi în sănătate”

Dezbaterea cu tema “Sportul și bucuria de a trăi în sănătate”face parte din proiectul de dezvoltare personală sub genericul „Mișcarea, esența creației”. Proiectul este coordonat de dr. fizioterapeut Petruța Daniela Mihăilescu.

Dezbaterea are loc joi, 22 septembrie, de la ora 18.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Când suntem copii, sportul, mișcarea reprezintă bucuria reală a vieții. Creștem, devenim adulți și pe măsură ce înaintăm în vârstă sportul, mișcarea devin activități ocazionale, chiar nefirești. Pe această temă voi discuta cu invitații mei, membrii fondatori ai asociației <Triathlon Team Pitesti>, Costel Cîrje, Eduard Straub, Ciprian Pietriș. Trei bărbați de vârste diferite care iubesc și promovează sportul ca stil de viață. Vă aștept alături de noi”, este invitația Petruței Daniela Mihăilescu.

555×222  MAIA
eurial 570×90