- Publicat de: Madalina Iordachita
- 3-09-2022, ora 10:15
- Știri
Evenimente organizate la începutul lunii septembrie de Centrul Cultural Pitești
Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 5 – 9 septembrie 2022, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:
Citiți și: Pitești. Urmează o săptămână plină de evenimente captivanteCenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, luni, 5 septembrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
Citiți și: Pitești: Se pregătesc evenimente de mare interes în Centru! Oamenii sunt așteptați„Principiul antropic. Aspecte ale filosofiei, științei și teologiei”
Prelegerea cu tema „Principiul antropic. Aspecte ale filosofiei, științei și teologiei”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept a Universității Pitești, eveniment care va avea loc luni, 5 septembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții;
“Acest principiu este o concretizare a concepțiilor finaliste și teologice despre existență și om. Principiul antropic se bazează pe datele științei, este o sinteză a concepțiilor filosofice privind universul și omul, sensul și finalitatea existenței și confirmă adevărurile fundamentale ale credinței ortodoxe privind creația și sensul acesteia. În esență, principiul antropic afirmă și demonstrează că scopul întregii lumi create este omul, care la rândul său are datoria să înnobileze lumea, să o spiritualizeze, prin lucrarea teandrică a sa și a Duhului Sfânt. În expunerea noastră vom dezvolta aceste aspecte”, spune Marius Andreescu.
„Sănătate și Fericire prin Qi gong (lucrul cu energia)”
Dezbaterea cu tema „Sănătate și Fericire prin Qi gong (lucrul cu energia)” în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul „Arta Devenirii”, coordonat de scriitoarea Silvia Grigore, având-o invitată pe Ioana Ionescu, medic, psiholog și trainer în cadrul Federației Naționale de Qi Gong din România, eveniment care se va desfășura marți, 6 septembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții;
„Timp de mai bine de 5000 de ani, Qi gong (lucrul cu energia), a fost unul dintre secretele cel mai bine păstrate din lume. Se practica doar în China și era o artă lăsată moștenire personal discipolilor aleși de maeștri, prin viu grai. Era o comunitate formată din prinți, poeți, călugări, practicanți ai artelor marțiale, luptători și înțelepți. Puținele texte clasice despre această disciplină au fost scrise codificat, astfel că ele erau înțelese doar de către o comunitate foarte selectă. Astăzi, toate acestea s-au schimbat. Asemenea multor învățături esoterice din vechime, Qi gong oferă erei informației secretele bine păstrate, putând fi practicate de cei preocupați de calitatea vieții și de devenirea lor. În zilele noastre, Qi gong-ul este parte a medicinei tradiționale chineze, care se studiază separat în facultățile din China.
<Viața este în mâinile mele>
<Viața este în mâinile mele> – așa a afirmat înțeleptul Lao Zi cu 2500 de ani în urmă. În vremurile noastre, cu atât mai mult putem fi proprii noștri stăpâni, dacă suntem deschiși la cunoaștere și acționăm în consecință.
Pentru a vă familiariza cu minunata lume a Qi gong-ului, am invitat-o pe Ioana Ionescu, medic, psiholog și trainer în cadrul Federației Naționale de Qi Gong din România. Vom vorbi despre maestrul Lin Kai Ting, fondatorul acestei federații, despre devenirea minunată a Ioanei Ionescu, despre tainele și beneficiile acestei discipline și mai ales despre cum îi poate ajuta pe cei care vor să-și trăiască viețile într-o manieră aproape miraculoasă. Cu toții merităm o viață frumoasă și doar de noi depinde să fie așa”, spune Silvia Grigore.
Prelegerea cu tema „Ziua Limbii Române. Iscusirile și iscusințele limbii române în poezia lui Mihai Eminescu”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Teme culturale în emoții raționale”, coordonat de scriitorul, eminescologul, profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 7 septembrie, de la ora 11.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.
„Trăiască Nația!
Pe 31 August sărbătorim Ziua Limbii Române. Acestei zile îi dedicăm prelegerea cu tema <Iscusirile și iscusințele limbii române în poezia lui Mihai Eminescu>. Fără descifrarea semnificațiilor unor cuvinte, expresii, construcții metaforice și figurate, fără cunoaștere transdisciplinară și transculturală, creația lui Eminescu rămâne opacă ori doar cunoscută precar, la suprafață.
Am susținut întotdeauna că orice cunoaștere se bazează pe însușirile de vocabular și de folosire conștientizată a cuvintelor în contexte diferite, în registre diferite și în varii domenii de cunoaștere. Cine stăpânește vocabularul unei sfere de cunoaștere acela are acces la știința respectivă și îi poate oferi propriile sale cuvinte, concepte, noțiuni.
O cauză a analfabetismului funcțional e sărăcia de cuvinte și de sensuri ale acestora și, de aici, și puținătatea gândirii și a nuanțelor ei mai subtile. Vom da un exemplu în care limba română e fermecătoare, subtilă și iscusită, capabilă de imagini și de latențe interpretative nebănuite: <Cântec de nuntă…> (Mihai Eminescu)”, spune Lucian Costache.
„Suflet pe rime și nuanțe”
O nouă ediție a proiectului „Suflet pe rime și nuanțe”, coordonat de poeta și artistul plastic Loreta Din, care propune tema „Două vise”, eveniment care va avea loc miercuri, 7 septembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“<Fiecare dintre noi are o pereche de aripi, dar numai cine visează învață să zboare> (Jim Morrison). Oamenii care se iubesc își unesc mai întâi visele, apoi destinele! Mi-am propus să vă prezint noua mea lucrare de artă plastică, intitulată <Două vise>, dar și versurile care o însoțesc. Invitata mea este poeta Ramona Enache. Împreună vom purta un dialog poetic plin de iubire, trăire și visare, pe acordurile de chitară ale lui Stelian Necșoi”, spune Loreta Din.
“De ce suntem creștini?”
Prelegerea cu tema “De ce suntem creștini?”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Biografii de excepție”, susținut de istoricul, muzeograful, scriitorul Octavian Dărmănescu, joi, 8 septembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Departe de a fi una dintre cele mai mari religii monoteiste, creștinismul este, în primul rând, o credință. Nu neapărat numai în Iisus Hristos, ci în Sfânta Treime. Creștinii se revendică așadar prin credința aceasta.
Ar trebui să fim onorați de jertfa răscumpărătoare a Domnului Iisus. Ar trebui să mulțumim pentru faptul că de la El, după moarte, oamenii buni nu mai merg în Iad. Însă, din păcate, ca de atâtea ori în istorie, treburile nu merg cum ar trebui. Creștinii, în general, nu fac cinste creștinismului.
Vă invit să căutăm cauzele acestei constante istorice și morale dureroasă. Și, în primul rând, să conștientizăm de ce suntem creștini”, sunt considerațiile lui Octavian Dărmănescu.