- Publicat de: Madalina Iordachita
- 11-03-2023, ora 13:26
- Știri
Evenimentele lunii martie la Centrul Cultural Pitești!
Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 13-17 martie 2023, noi evenimente cultural-educative, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:
Citiți și: Pitești. Urmează o săptămână plină de evenimente captivanteDezbaterea cu tema „Mesaj din Săptămâna Verde – legi scrise și legi nescrise”
Dezbaterea cu tema „Mesaj din Săptămâna Verde – legi scrise și legi nescrise”, în cadrul Clubului literar-artistic „Mona Vâlceanu”, coordonat de editorul, scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Maria Mona Vâlceanu, luni, 13 martie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
Citiți și: Pitești: Se pregătesc evenimente de mare interes în Centru! Oamenii sunt așteptați“Ediția din luna martie a Clubului literar-artistic <Mona Vâlceanu> va cuprinde un program susținut de elevii clasei a VIII-a a Colegiului Național <I. C. Brătianu>, coordonator prof. dr. Georgescu Gabriela”, informează Maria Mona Vâlceanu.
Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români, Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, luni, 13 martie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
Prelegerea cu tema „Nicolae Aurelian Steinhardt – Monahul de la Mănăstirea Rohia. De la cultură la ortodoxie”
Prelegerea cu tema „Nicolae Aurelian Steinhardt – Monahul de la Mănăstirea Rohia. De la cultură la ortodoxie”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept a Universității Pitești, luni, 13 martie, de la ora 14.30, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Filosofia, cultura în general sunt căi care pot să ne conducă la Dumnezeu, la dreapta credință ortodoxă prin lucrarea Duhului Sfânt. Această realitate este demonstrată de viața și activitatea monahului și omului de cultură Nicolae Aurelian Steinhardt, despre care vom vorbi în expunerea noastră. A fost un scriitor, critic literar, filosof, eseist, jurist și publicist român.
De origine evreiască, s-a convertit la religia creștin-ortodoxă în închisoarea de la Jilava, și-a luat numele de fratele Nicolae și s-a călugărit după punerea sa în libertate la Mănăstirea Rohia. La 30 martie se împlinesc 34 de ani de la trecerea monahului Nicolae Steinhardt la cele veșnice.
În martie 1989 angina pectorală de care suferea se agravează și Nicolae Steinhardt se decide să plece la București pentru a vedea un medic specialist. Face drumul spre Baia Mare împreună cu părintele Iustin Hodea – starețul mănăstirii -, actualmente Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, și cu părintele Paisie Rogojan cărora le mărturisește: <Tare mă supără niște gânduri, că nu m-a iertat Dumnezeu de păcatele tinereții mele. Iar părintele Iustin îi răspunde: <Satana, care vede că nu mai te poate duce la păcat, te tulbură cu trecutul.
Deci, matale, care ai trecut la creștinism și te-ai botezat, ți-a iertat păcatele personale și păcatul originar. Te-ai spovedit, te-ai mărturisit, ai intrat în monahism, care este iarăși un botez prin care ți-a iertat toate păcatele. Fii liniștit că aceasta este o provocare de la cel rău, care îți aduce tulburare ca să n-ai liniște nici acum>.
În aerogara din Baia Mare, înainte de îmbarcare pentru București, suferă un infarct și este dus la spital, unde moare câteva zile mai târziu, joi, 30 martie 1989.
Propunem spre reflecție un citat din opera monahului Steinhardt: <În lumea păcatului perfecţiunea nu se încheagă. Se cuvine aşadar să avem un nou ideal: idealul nostru să nu fie perfecţiunea – generatoare de băi de sânge, opresiune, intoleranţă, închisori, torturi şi lagăre -, ci, dimpotrivă, imperfecţiunea.
Să recunoaştem că, lumeşte, suntem limitaţi şi să tindem cu toată puterea spre o imperfecţiune cât mai puţin rea, singura cu putinţă aici> (Nicolae Steinhardt – <Jurnalul fericirii>)”, spune Marius Andreescu.
Lansarea cărții de poezie cu titlul „Suflet pe rime”, de Loreta Din
Lansarea cărții de poezie cu titlul „Suflet pe rime”, de Loreta Din, eveniment editorial în cadrul proiectului „Suflet pe rime și nuanțe”, coordonat de poeta și artistul plastic Loreta Din, luni, 13 martie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
Dezbaterea cu tema “Importanța culturii astăzi”
Dezbaterea cu tema “Importanța culturii astăzi”, în cadrul proiectului „Personalități ale culturii piteștene”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, avându-l invitat pe directorul Direcției Județene pentru Cultură Argeș, publicistul Cristian Cocea, marți, 14 martie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“De această dată l-am invitat pe publicistul Cristian Cocea, director, de mai multă vreme, poate cel mai longeviv, al Direcției Județene pentru Cultură Argeș.
Fost ziarist de primă linie, Cristian Cocea s-a dovedit a fi un șef al Culturii argeșene extrem de eficient, de pragmatic. Totodată, este autorul mai multor cărți, în frunte cu extraordinarul volum <Ghidul României misterioase>.
Vom aborda teme culturale arzătoare, la zi, de la <Anul Urmuz>, <Anul Monica Lovinescu>, chestiuni de patrimoniu cultural, până la literatura SF, al cărei splendid teoretician este”, ne incită Jean Dumitrașcu.
Prelegerea cu tema „Romeo Ionescu. Masoneria, istorie și cultură”
Prelegerea cu tema „Romeo Ionescu. Masoneria, istorie și cultură”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Teme culturale în emoții raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul și profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 15 martie, de la ora 11.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.
“<Trăiască Nația! Sus cu Dânsa! Acesta era salutul lui Eminescu. <Pentru că suntem români. Și punctum>. Nu e nevoie de alt argument. Vom vorbi în cadrul proiectului nostru despre <Masonerie> și un reprezentant al uneia dintre Lojele Masonice importante în perioada interbelică și despre activitatea unui intelectual, cărturar patriot, înrudit cu Udriște Năsturel și generalul Petre Năsturel, avocatul Romeo Ionescu (1899-1952), care a contribuit la mișcarea Masoneriei Române, inclusiv prin lucrări de istorie, între care și <O pagină din istoria Masoneriei Române>, despre <rolul jucat de aceasta în Istoria Noastră Națională>.
Ca fapt inedit, vom putea spune câteva cuvinte și despre <Glosarul de termeni pescărești> al acestuia, care a rămas în manuscris timp de 75 de ani și care a văzut de curând lumina tiparului la Editura <Detectiv Literar> din București, prin strădania doamnei Adriana Costache-Babcinschi, a domnilor Lucian Costache și Dan Motreanu, o restituire culturală de excepție, de importanță istorică și lingvistică, dar și de lectură plăcută și utilă”, spune Lucian Costache.
Prelegerea cu tema „Patima Roșie”
Prelegerea cu tema „Patima Roșie”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Literatura Română Necanonică”, susținut de scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Iudita Dodu Ieremia, miercuri, 15 martie, de la ora 14.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.
„<Om de teatru complet> – autor, regizor, scenograf, actor, cronicar – Mihail Sorbul a rămas în literatura română prin comedia tragică <Patima roşie> (1916), care reprezintă o nouă direcţie a artei dramatice de la începutul secolului al XX-lea, sincronizându-se cu tendințele teatrului european din acea perioadă, prin aspectele naturaliste (exacerbarea tarelor ereditare) și prin influenţele teatrului ibsenian.
Totodată, se poate spune că Mihail Sorbul este, într-o oarecare măsură, un promotor al teatrului absurdului.
<Odată cu Sorbul, teatrul românesc al acestui secol (XX, n. n) îşi pune, chiar de la începuturile sale, câteva întrebări care se vor dovedi fundamentale pentru întreg teatrul modern: aceea asupra structurii şi naturii sale, asupra condiţiei personajului şi asupra limbajului dramatic> (Liviu Rebreanu)”, spune Iudita Dodu Ieremia.
Dezbaterea cu tema „Femeia, icoana familiei”
Dezbaterea cu tema „Femeia, icoana familiei”, în cadrul proiectului sub genericul „Medalion artistic cu Mariana Claudia Filipescu”, avându-l invitat pe pictorul Gheorghe Zamfir, eveniment care se va desfășura miercuri, 15 martie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Gheorghe Zamfir, din satul Slănic, comuna Berevoieşti, judeţul Argeş, a absolvit cursurile Şcolii Gimnaziale de Arte Plastice Câmpulung, sub îndrumarea profesoarei Ligia Irimia. Fiind înzestrat cu talent nativ de a picta, şi-a canalizat resursele spre pictura bisericească.
A învățat şi a lucrat tot timpul, cu râvnă şi ambiţie, perfecţionându-şi treptat stilul. În anul 2019, l-a întâlnit pe regretatul pictor Gheorghe Paulian, profesor şi critic de artă din Câmpulung, care şi-a dat girul pentru înscrierea în rândul membrilor Cenaclului de Arte Plastice <I. D. Negulici> Câmpulung.
De atunci, a participat de fiecare dată la expoziţiile de grup organizate în cadrul cenaclului. În anul 2021 a expus personal pe simeze tablouri cu temă religioasă, peisaje, portrete, natură statică.
În anul 2022, după multă muncă, a reuşit să facă o a doua expoziţie personală. Gheorghe Zamfir este un pictor prolific, exemplu de urmat ca pasiune, perseverență şi dorinţă de autodepăşire”, spune Mariana Claudia Filipescu.
Dialogul cu tema „Poezia în exil”
Dialogul cu tema „Poezia în exil”, în cadrul proiectului sub genericul „Întâlniri culturale”, coordonat de scriitoarea Silvia Giurgiu, având-o invitată pe prof. dr. Maria Vaida, joi, 16 martie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„La ediția din luna martie a proiectului <Întâlniri culturale>, invitata mea, prof. dr. în literatură Maria Vaida, va susține o prelegere interesantă despre poeta Yvonne Rossignon din fostul județ Romanați, la care vă așteptăm”, spune Silvia Giurgiu.
Dezbaterea cu tema „Studenții și pasiunile lor”
Dezbaterea cu tema „Studenții și pasiunile lor”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Adolescenți și mentori”, coordonat de criticul literar, scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Magda Grigore, având-o invitată pe conf. univ. dr. Valentina Stângă, prodecan al Facultăți de Teologie, Litere, Istorie și Arte din cadrul Universității Pitești, și pe studentele Mihaela Buncilă și Andreea Popescu joi, 16 martie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Orice tânăr trebuie să-și construiască viitorul cu pasiune. Și, dacă până la vârsta studenției copiii se gândesc și se răzgândesc de nenumărate ori asupra domeniului pe care-l vor alege, în momentul în care merg într-o facultate ei trebuie să conștientizeze faptul că fără implicare și responsabilitate nu vor fi buni profesioniști, indiferent de opțiune.
Primul pas benefic este alegerea de a învăța ceea ce îți place, ceea ce poți face cu plăcere, pe termen lung. Ceva care te atrage și care te definește. Al doilea pas este specializarea intensă și apoi perfecționarea.
Continuă! Niciodată să nu obosești să faci meseria aleasă, să dorești să descoperi mereu lucruri noi în domeniul în care activezi. Orice lucru făcut cu dragoste iese bine! Pentru că nimeni nu învață pentru altcineva, învățăm fiecare pentru noi înșine…”, spune Magda Grigore.