New Profesional Consult 930 x 122

2024

Impozit auto 2024: Acești șoferi nu vor plăti nimic!

Impozit auto 2024: Acești șoferi nu vor plăti nimic!

Citiți și: Tribunalul Argeș pregătește alegerile din iunie

În 2024, există diverse categorii de șoferi care sunt exceptați de la plata impozitului auto. Ca să poată beneficia de această facilitate fiscală, ei trebuie să prezinte anumite documente.

Conform legislației fiscale în vigoare, toți proprietarii de mașini sunt obligați să plătească impozitul auto. În schimb, tot în Codul Fiscal există și o prevedere care enumeră șoferii scutiți de plata impozitului auto, notează Antena 3 CNN.

Citiți și: Argeșul are elevi de 10! Punctaj maxim la simularea Evaluării Naționale 2024

S-au făcut excepții pentru proprietarii de vehicule istorice și pentru cei care dețin autovehicule electrice sau au handicap grav sau accentuat.

Totuși, pentru a putea beneficia de această scutire, toate aceste categorii de persoane trebuie să prezinte anumite documente de confirmare.

Pentru a obține scutirea de la plata impozitului auto, șoferii trebuie să completeze o cerere și să atașeze documentele care dovedesc încadrarea lor într-una dintre categoriile de scutire prevăzute de lege.

Scutirea se aplică începând cu anul următor depunerii documentelor, cu excepția persoanelor cu handicap, care beneficiază de scutire începând de la data depunerii cererii însoțite de toate documentele necesare.

Acești șoferi nu vor plăti nimic!

Există mai multe categorii de persoane fizice care, conform legii, nu trebuie să plătească impozit auto. Potrivit art. 469 din Codul Fiscal, următoarele categorii de persoane fizice sunt scutite de impozitul pe mijloacele de transport:

– Veteranii sau văduvele de război

– Persoanele cu handicap grav sau accentuat

– Persoanele încadrate în gradul I de invaliditate

– Proprietarii de vehicule istorice

–  Proprietarii de vehicule electrice.

Pe de altă parte, există și anumite autovehicule care sunt scutite de plata impozitului auto. Potrivit Autovit, acestea sunt următoarele:

1. Autoturismele istorice, conform definiției legii în vigoare.

2. Vehiculele destinate transportului stupilor.

3. Mașinile utilizate sub comanda Ministerului Educației sau a Ministerului Tineretului și Sportului.

4. Autovehiculele second-hand, înregistrate ca stoc de marfă și neutilizate în interesul deținătorilor lor.

5. Autoturismele deținute de organizațiile cetățenilor apartenenți minorităților naționale.

6. Vehiculele deținute de fundațiile înființate prin testament, cu scop umanitar, social și cultural.

7. Mijloacele de transport ale firmelor utilizate pentru transport public, urban sau interurban.

8. Autovehiculele utilizate în intervenții de urgență.

9. Mașinile deținute de persoanele cu handicap sau folosite pentru transportul acestora.

10. Vehiculele veteranilor de război sau ale văduvelor acestora.

În plus, persoanele care locuiesc în anumite localități din zona Apuseni și din județul Tulcea beneficiază de o reducere de 50% la impozitul auto.

De asemenea, în unele localități din județele Alba, Arad, Bihor, Cluj și Hunedoara, proprietarii de autovehicule primesc o reducere similară și plătesc doar jumătate din impozitul auto obișnuit.

Foto descriptiv: arhivă

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Un comentariu

  • Vasile spune:

    Deci Ardealul, cu toate ca are faimosul si mult clamatul Cluj, paradis , au rezolvat-o nu stim cum, sa plateasca ,,anumite localitati,, impozit auto la jumate…e de bine, ,,sudistii,, ,, regatenii,, noi nu avem voie ….interesant…in curand sigur si Sibiul , cei domiciliati pe anumite strazi, probabil vor fi scutiti cu desavarasire de la impozit auto …

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90