Donaris 930 x 122

ipj arges

IPJ Argeș, totul despre violența domestică și ce îi așteaptă pe agresori

Cea de-a doua zi din cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalității a fost dedicată prevenirii violenței domestice.

Citiți și: Orice viață contează! Cum au salvat polițiștii o barză rănită

Și de această data, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenirea Criminalității au desfășurat o serie de activități informative-preventive, prin care polițiștii au prezentat câteva aspecte din Legea nr. 217/2003, pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, condițiile pentru emiterea ordinului de protecție provizoriu, formele violenței (verbală, fizică) precum și modalitățile de prevenire a acestora.

Citiți și: Decisiv în Găvana: Surpriză neașteptată pentru polițiști! Intervenția serii

În cadrul activităților, au fost distribuite materiale informative în orașul Topoloveni, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Poliției Orașului Topoloveni, și a fost desfășurată o activitate în cadrul Campaniei “Violența nu se șterge cu gesturi frumoase”, cu elevii Liceului Teoretic Ion Mihalache din Topoloveni.

De asemenea, o contribuție artistică asupra înțelegerii fenomenului violenței domestic, și-au adus-o elevii Liceului de Artă Dinu Lipatti, prin realizarea unor machiaje profesionale cu mesaj anti-victimal, dar și prin regizarea unor situații concrete, în cadrul unui joc de roluri, alături de polițiști.

VIOLENȚA DOMESTICĂ SE PEDEPSEȘTE

IPJ Argeș reamintește faptul că violența domestică este pedepsită, conform Codului Penal.

Astfel, pentru infracțiunile de lovire sau alte violențe, vătămare corporală, loviri sau vătămări cauzatoare de moarte săvârșite asupra unui membru de familie, limita maximă prevăzută pentru aceste pedepse se majorează cu o pătrime!

Pentru infracțiunea de lovire sau alte violențe săvârșită asupra unui membru de familie, acțiunea penală poate fi pusă în mișcare din oficiu (adică nu la solicitarea victimei). În acest caz, voința victimei de a opri pedepsirea agresorului prin retragerea plângerii nu se mai poate manifesta!

Pentru îndepărtarea pericolului care planează asupra vieții, sănătății și integrității corporale a părții vătămate, polițiștii care intervin la cazurile de violență domestică pot emite un ordin de protecție provizoriu.

În baza ordinului de protecție provizoriu, polițistul poate dispune evacuarea agresorului din locuință, chiar dacă acesta este titularul contractului de proprietate, dar și o serie de alte măsuri, precum:

– reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor în locuinţa comună, după evacuarea agresorului;

– obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;

– obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute. și îl pot îndepărta pe agresor, indiferent dacă acesta este proprietar al spațiului de locuit.

ACASĂ – LOCUL UNDE TREBUIE SĂ NE SIMȚIM ÎN SIGURANȚĂ

„Acasă” trebuie să fie locul în care ne simțim în siguranță, unde ne putem bucura de căldura sufletească și, ideal, de iubire, indiferent cine locuiește în acel spațiu.

Când asociem acest cuvânt – iubire cu „violența domestică”, deși aflat în contradicție, acest lucru face ca violența domestică să fie greu de identificat, de înțeles și mai ales, de pedepsit.

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90