930 x122 grota rece

demisie

ITM Argeș: Toți angajații trebuie să știe!

În urma numeroaselor solicitări privind demisia, Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeş informează următoarele:

Citiți și: A „plouat” cu amenzi! Patroni argeșeni care au vrut să „fenteze” legea

„Conform prevederilor art.81 , alin(1) din Codul Muncii, cu modificările și completările ulterioare, demisia este definită ca fiind actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.

În situaţia în care angajatorul refuză înregistrarea demisiei, salariatul are dreptul de a face dovada acesteia prin orice mijloc de probă. Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.

Citiți și: Când va demisiona prefectul Radu Perianu și cine îi va lua locul

Termenul de preaviz este cel convenit de părți în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile și nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariații cu funcții de execuție, respectivmai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariații care ocupă funcții de conducere .

În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.

Pe durata preavizului, contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.

Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunțării totale ori parțiale de către angajator la termenul respectiv. Angajatorul este obligat să înregistreze demisia, nerespectarea acestei obligaţii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.5oo lei la 3.000 lei.

555×222 grota rece

Comentarii

6 comentarii

  • Tica spune:

    ITM nu face nimic!?
    Patronii plătesc la negru!!

  • Ioana spune:

    Dar pentru angajatii care nu depun o demisie nu anunță si pur si simplu nu se mai prezintă la locul de munca care ar fi legea si amenda?

  • Ursu spune:

    Dar când un șef,imediat ierarhic,preseaza verbal angajatul sa isi dea demisia contra vointei lui, se poate numi abuz? Dacă da? Cum este sanctionat acest abuz!??
    Mulțumesc!

  • Armand spune:

    ITM Pitești niște corupți. Am pățit ceva,in care patronul a încălcat toate drepturile,iar ITM Pitești nu a făcut nimic, bineînțeles am făcut sesizare la ei,iar ei au spus dacă vreau să-l dau in judecata

  • Ela spune:

    Ce face ITM? Angajați care stau pe minim pe economie câte 12 ore pe zi cu un contract de fapt de 8 ore. Angajați care sunt obligați sa își dea demisia dacă încearcă sa își ceara drepturile LEGALE.ITM vine i a dreptul , da un avertisment și poate o amenda minima. ITM O INSTITUȚIE CARE MANACA BANUL PUBLIC. CORUPȚIE

  • Coni spune:

    Dar la spitale , de ce că stam cu orele la ușă ai programare la ora 11 și afili la ora 13 că medicul nu mai vine deloc la muncă în ziua aceea. Pe ei cine îi controlează. Mai trebuie să vi într-o zlta zi in care nu știi ce vei reuși. Te învoiești de la muncă din nou și vii zeci de km să-ti ajuți părintele De ce ne umilesc? Și noi și părinții noștri au plătit o viață întreagă și acum își bat joc de ei. Cine răspunde? De ce ne forțați să mergem la privat. Când am plătit în avans scaunele voastre spitale și tot sistemul

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90