Părinții care refuză să ducă la psiholog copiii implicați în fapte violente riscă până la 3 ani de închisoare, potrivit unui proiect de lege depus în Parlament.
Inițiativa urmărește să reducă agresivitatea în rândul minorilor și să responsabilizeze părinții.
Conform proiectului citat de ȘtiriPeSurse.ro, părinții care ignoră recomandările psihologice riscă pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 3 ani, în loc de simpla amendă prevăzută în prezent.
Legea se aplică în special în cazurile de violență comisă de minori care nu au atins vârsta răspunderii penale, dar ale căror fapte necesită intervenție de specialitate.
Până acum, singura sancțiune era amenda. Consilierea psihologică exista doar pe hârtie.
Părinții pot face închisoare! Sancțiuni dure pentru neglijență
Noua lege prevede și crearea de centre rezidențiale specializate în fiecare județ pentru copiii agresivi.
Aceste centre vor funcționa sub coordonarea direcțiilor de asistență socială și vor oferi tratament psihologic și supraveghere de specialitate.
Dacă proiectul va fi adoptat, România ar putea deveni prima țară din Europa de Est care pedepsește penal refuzul părinților de a colabora în cazuri de violență juvenilă.
Inițiatorii spun că legislația este necesară în contextul exploziei de incidente violente în școli.
Potrivit datelor Centrului de Resurse Juridice, în anul școlar 2023–2024 s-au raportat aproape 10.000 de cazuri de violență, din care peste 6.700 au fost atacuri directe asupra altor persoane.
Proiectul urmează să intre în dezbatere în comisiile de specialitate ale Parlamentului.
Dacă va fi adoptat, părinții vor avea obligația legală de a participa la procesul de reabilitare a copiilor, iar nerespectarea acestei obligații va deveni infracțiune.