New Profesional Consult 930 x 122

Arges

Medicamentele de tuse te pot lăsa fără permis!

Medicamentele de tuse te pot lăsa fără permis!

Citiți și: Gentea anunță o nouă investiție majoră în Pitești!

Testele anti-drog folosite de Poliția Rutieră sunt elemente critice pentru a depista și descuraja conducerea sub influența substanțelor psihoactive.

Cu toate acestea, există unele situații controversate care pot duce la rezultate false pozitive.

Citiți și: Accident cu un TIR și 2 mașini! O persoană este rănită

În special, în cazul șoferilor care au consumat medicamente de tuse sau antialergice, aceste teste pot indica prezența substanțelor interzise.

Deși acestea au fost utilizate în scopuri medicale legale și în dozele recomandate.

În incercarea de a detecta și descuraja conducerea sub influența substanțelor psihoactive, Poliția Rutieră recurge la utilizarea testelor rapide de screening.

Cu toate acestea, testele anti-drog nu sunt precise și au mai mult un rol orientativ.

În cazul în care un șofer obține rezultat pozitiv pentru consumul unei substanțe halucinogene, acesta va fi îndrumat către un centru medical specializat, unde vor fi efectuate teste de diagnostic pentru a confirma sau infirma rezultatele inițiale.

Astfel, acest pas suplimentar asigură un nivel mai înalt de exactitate în depistarea consumului de substanțe psihoactive în timpul conducere.

Consumul anumitor medicamente, care nu apar pe lista substanţelor interzise şoferilor, poate conduce la rezultate fals pozitive la testarea rapidă făcută de poliţişti.

De exemplu, șoferii care au consumat medicamente pentru diabet, antivomitive, antibiotice sau antialergice pot obţine rezultate fals pozitive la amfetamine.

Și cei care consumă medicamente antitusive pot să aibă rezultat fals pozitiv la opiacee.

Medicamentele de tuse te pot lăsa fără permis!

Multe dintre medicamentele folosite în tratamentul răcelii şi gripei conțin codeină care pozitivează testele rapide ale poliţiei.

De asemenea, pot să obţină rezultat fals pozitiv la opiacee şi şoferii care au luat antibiotice, medicamente antiepileptice, vasodilatatoare.

Iar șoferii care iau antivirale pot obţine rezultate fals pozitive la cannabinoizi.

Cei care consumă medicamente antiinflamatoare pot avea rezultate fals pozitive fie la cannabinoizi, fie la barbiturice.

În momentul în care testul anti-drog a ieșit pozitiv, polițistul are obligația de a dispune suspendarea permisului, conform legii.

Iar șoferul va fi condus la o unitate medicală de specialitate pentru a-i fi recoltate probe de sânge.

Apoi, în urma analizei de laborator, se va stabili cu exactitate dacă șoferul era drogat sau testul a fost fals pozitiv.

Dar, până la primirea rezultatelor de sânge, permisul rămâne suspendat iar șoferul ajunge pieton.

Și abia după ce testele de specialitate confirmă absența din organism a substanțelor interzise, conducătorul își va redobândi permisul auto.

Detalii, AICI.

Foto: Descriptiv/puterea.ro

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Un comentariu

  • un drogat baut pe trotineta spune:

    O idiotenie ca asta nu este decat in Romania. Aici legile sunt facute dupa ureche de niste neaveniti inculti si incapabili si aplicate dupa bunul plac de politisti si judecatori, in mare parte niste abuzuri intreptate catre cetateanul lipsit de aparare.
    „Art 4 Prezumţia de nevinovăţie | Codul de Procedură Penală:
    (1) Orice persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăţiei sale printr-o hotărâre penală definitivă.
    (2) După administrarea întregului probatoriu, orice îndoială în formarea convingerii organelor judiciare se interpretează în favoarea suspectului sau inculpatului.”
    Daca acel aparat drugtest este prost folosit de catre politist(vedeti reportajul drugtesterelor folosite gresit din Adevarul), este defect sau sunt alte motive si el arata ca testul este pozitiv, daca folosirea este doar orientativa, de ce nu se ridica permisul DOAR cand laboratorul medical confirma prezenta substantelor psihoactive? De ce invers, se ridica permisul si se da inapoi la rezultat zero si asta doar dupa cine stie cat timp… Unde este prezumtia de nevinovatie? Dispare intr-un drugtest defect, prost folosit sau un politist care „asa vrea si pentru ca poate” ?
    Legea este prost facuta sau prost aplicata?

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90