New Profesional Consult 930 x 122

autostrada

Noua autostradă de mare interes național și internațional! Încep lucrările la drumul așteptat de 35 de ani

Noua autostradă de mare interes național și internațional! Încep lucrările la drumul așteptat de 35 de ani

Citiți și: Așa arată primul tunel de autostradă din România! Imagini cum nu s-au mai văzut: Stadiul lucrărilor

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat oficial începerea lucrărilor la unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură din România.

Este vorba despre tronsonul de autostradă dintre Chiribiș și Biharia, parte din Autostrada Transilvania.

Citiți și: A intrat cu mașina în parapet, pe Autostradă. Cele mai noi informații despre accident

Deși lucrările au fost anunțate încă din vara acestui an, ele vor demara abia în 2025, după întârzieri generate de probleme legale și contractuale cu constructorii.

Lucrările la tronsonul de 28,55 kilometri dintre Chiribiș și Biharia au fost mult așteptate.

Au întâmpinat însă blocaje din cauza unor dispute între Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și constructorii contractați.

Grindeanu a explicat că, deși a fost acuzat că a oprit intenționat lucrările, întârzierile sunt cauzate de deciziile fostului Guvern Orban și de procese aflate pe rol.

Acesta a clarificat că proiectul semnat în 2020 cu asocierea Trameco, parte din grupul Selina, nu a fost viabil din punct de vedere financiar și a fost un demers electoral fără susținere reală.

Noua autostradă de mare interes național și internațional! Încep lucrările la drumul așteptat de 35 de ani

„Aproximativ acum patru ani, un contract semnat de oficialii din Guvernul de atunci s-a dovedit a fi nefezabil, fiind subfinanțat. Nimeni nu și-a asumat răspunderea, iar procesul electoral din 2020 a lăsat în urmă un proiect neviabil”, a declarat ministrul Grindeanu.

Începutul lucrărilor – primăvara 2025

După anularea contractului inițial, CNAIR a organizat o nouă licitație, câștigată tot de firma patronată de Beneamin Rus, Precon Transilvania.

Lucrările vor începe oficial în primăvara anului 2025, potrivit dailybusiness.ro.

Întârzierile au fost cauzate și de existența a două contracte pentru aceeași lucrare, ceea ce a generat o serie de procese în instanță.

CNAIR nu poate emite două ordine de începere simultane, motiv pentru care construcția a fost amânată până la soluționarea litigiului.

„Lucrările la tronsonul Chiribiș-Biharia vor începe abia în primăvara anului viitor, după ce s-au organizat mai multe discuții și licitații pentru atribuirea acestora”, a confirmat Sorin Grindeanu.

Autostrada Transilvania este unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură rutieră din România, având un impact major asupra traficului național și internațional.

Tronsonul Chiribiș-Biharia este deosebit de important, asigurând legături rapide între regiunile de nord-vest și restul țării.

Acesta face parte din strategia națională de modernizare a infrastructurii rutiere și este așteptat să reducă semnificativ timpul de transport între principalele orașe din regiune.

Puteți adăuga comentarii la acest articol pe pagina de Facebook, AICI.

Foto: Descriptiv/gazetadecluj.ro

Kaia 555×222
Pizza Sapori Italia 570 90