930×122 CAPRA 5

firme

Obligație importantă pentru toate firmele!

Obligație importantă pentru toate firmele!

Citiți și: Obligație pentru proprietarii de apartamente și mașini. Taxa ce nu mai poate fi evitată!

Toți angajatorii au obligații în materia acordării primului ajutor, iar pentru acordarea acestuia în mod efectiv trebuie instruiți și desemnați lucrători din unitate, al căror număr ar trebui să fie adecvat dimensiunii și riscurilor specifice unității.

Complementar, în fiecare unitate trebuie să se regăsească cel puțin o trusă medicală.

Citiți și: Limitatoarele de viteză, obligatorii în aceste locuri

În multe situații, măsurile de prim ajutor pot face diferența, salvând vieți și reducând severitatea leziunilor (de pildă, în cazul unui atac de cord, masajul cardiac).

Alteori, intervenția serviciului medical de urgență nici măcar nu e necesară, pentru că vorbim de accidente minore, care nu pun în pericol viața, unde poate fi necesară doar bandajarea sau pansarea unor răni superficiale.

Într-o unitate de lucru, inclusiv când e vorba de terțele persoane care se pot afla la fața locului și suferi un accident (de pildă, clienții), ideea că nu există niciun angajat care să știe să acorde primul ajutor sau că medicul medicina muncii se ocupă de acordarea primului ajutor și „lipsește din incintă momentan” este inadmisibilă.

Obligație importantă pentru toate firmele!

Măsurile privind acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor şi evacuarea lucrătorilor trebuie incluse în instruirea introductiv-generală, conform normelor de aplicare ale Legii SSM (HG nr. 1425/2006).

Instruirea introductiv-generală se face cu ocazia fiecărei angajări (și nu numai – când vin lucrători delegați sau detașați ori puși la dispoziție prin agent de muncă temporară, de asemenea).

Apoi, ulterior instruirii introductiv-generale, are loc instruirea la locul de muncă, ce cuprinde cel puțin, printre altele, „măsuri la nivelul locului de muncă şi/sau postului de lucru privind acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor şi evacuarea lucrătorilor, precum şi în cazul pericolului grav şi iminent”, dar și exerciții practice de prim ajutor.

În acest context, merită menționat că la Senat a fost înregistrată anul acesta o propunere legislativă ce prevede ca salariații să beneficieze de o zi liberă plătită pentru a merge la cursuri de prim ajutor.

Detalii, AICI

Sursă foto: Arhivă/Descriptiv

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90