New Profesional Consult 930 x 122

parcul trivale

Parcul Trivale stârnește contre și discuții aprinse în CL Pitești

Un proiect de extindere și modernizare a Parcului Trivale dă bătăi de cap consilierilor locali ai Primăriei Pitești și, totodată, stârnește ample discuții.

Citiți și: Alarmant, în Parcul Trivale! Haită de câini printre oameni!

Probleme în realizarea proiectului

Proiectul nu poate fi realizat, în forma în care a fost gândit, cu extindere și modernizări ce presupun alei pietonale, iluminat public, camere de luat vederi, wi-fi, locuri de joacă pentru copii, spații pentru paint-ball etc, din cauza faptului că, Primăria Pitești nu deține o suprafață suficient de mare din Pădurea Trivale pentru dezvoltarea unui asemenea proiect.

Acest lucru se întâmplă din două motive: 1) din cauza faptului că o suprafață de 335 de hectare urmează să facă parte dintr-o arie naturală protejată, în urma unei hotărâri de Consiliu Local, 2) din cauza rezervei pentru eventuale retrocedări.

Citiți și: (VIDEO) VULPE, LA PLIMBARE, ÎN PARCUL TRIVALE

Conform edilului Cristian Gentea, există deja un proprietar care a și câștigat în instanță 180 de hectare.

Astfel, Primăria Pitești mai rămâne doar cu 6,5 hectare, acestea fiind situate între strada Trivale și Strada Mărășești.

„Noi nu avem decât 6,5 ha”

Am invitat zilele trecute pe cei de la Agenția de Mediu și de la Ocolul Silvic Pitești. Noi practic am dat o hotărâre de Consiliu Local, pe care am și modificat-o în ianuarie 2021, prin care se aviza o suprafață totală de 335 ha ce urmează să facă parte din arie naturală protejată. Problema e că din aceste 335 ha, 328 sunt inventariate ca o rezervă pentru eventuale retrocedări.

Avem un inventar, aprobat de către Guvern, cu 374 de ha, deci mai mult decât toată suprafața, cu toate terenurile posibile care ar putea să facă obiectul unei restituiri. Alaltăieri am aflat că avem un singur proprietar care a și câștigat în instanță, acum suntem la Apel, 180 de ha din 374. Ocolul Silvic, după Apel, dacă rămâne așa, din cele 180 de ha, 165 s-au înțeles cu ei să-i restituie în Ștefănești, dar nu e nimic semnat sau scris pe hârtie. Deci, ar rămâne vreo 15 ha.

De ce vă spun asta, noi ne dorim, am făcut un calcul, niște măsurători, am avea nevoie pentru acest proiect de vreo 50 de ha. Noi nu avem decât 6,5 ha. Asta-i toată pădurea noastră, toată zona noastră. (…) Aceste 6,5 ha sunt între strada Trivale și Strada Mărășești. (…)

De luni am zis că ne ocupăm cu prioritate de acest lucru

Astăzi, dacă mă întrebați, nu știu de ce trebuie să mă ocup, adică să promovez un proiect de hotărâre pentru ședința din 24 (n.r. ședința de Consiliu Local din luna viitoare) pentru astea 6,5 ha? Așa a zis șefa de la Proiecte, să începem cu aceste 6,5 ha. Ca să le facem direct și pe cele 48 ha, nu le avem! Asta e situația în momentul de față, este destul de încurcată.”, a declarat Cristian Gentea în cadrul conferinței de presă, susținută ieri.

VIDEO – VEZI ÎNTREGA DISCUȚIE ÎNCEPÂND CU 17.37

În cadrul discuțiilor avute pe acest subiect, mai mulți consilieri locali ar fi propus să se renunțe definitiv la Hotărârea de Consiliu Local prin care se instituie arie protejată.

Unii dintre ei, precum fostul edil al municipiului, Cornel Ionică, pe lângă această opțiune, ar merge și pe premisa faptului că, „e puțin probabil să se facă retrocedări în Pădurea Trivale”, așa cum a declarat în ședința Consiliului Local Pitești de ieri.

Cel care a adus în discuție subiectul pădurii Trivale a fost consilierul local Sorin Apostoliceanu (PNL) care s-a înscris la „Diverse” pentru a luat cuvântul.

Fără a exista o arie protejată acolo, pădurea se poate expropria imediat

Astfel, acesta și-a atenționat colegii din Consiliul Local că, renunțarea complet la hotărârea prin care se instituie arie protejată nu este deloc o soluție deoarece, Primăria Pitești poate pierde Pădurea Trivale. Fără a exista o arie protejată acolo, pădurea se poate expropria imediat.

O soluție în acest sens ar fi doar modificarea Hotărârii de Consiliu Local, astfel încât, din cele 335 ha ce urmează să facă parte din arie naturală protejată, să se extragă 48 de ha, cât este necesar pentru realizarea proiectului privind extinderea și modernizarea Parcului Trivale, susține consilierul Apostoliceanu.

(…) În 2019, domnul Moșteanu, care este deputat USR, a făcut o interpelare la Ministerul Mediului și a fost pusă peste tot. Ministerul Mediului asta a spus – mai are nevoie de la Primăria Pitești doar de o hotărâre de Consiliu Local ca să înceapă procedurile pentru declararea acestei păduri. Dar, cum vă spuneam, această pădure este în rezerva de retrocedare, oricând se poate retroceda partea pe care o are statul în Pădurea Trivale. Noi avem doar 6,5 ha, atât avem noi din câte sunt acolo. Poate de mâine oricine să vină. Și astăzi am auzit în conferința de presă că niciodată nu o să se retrocedeze acolo, că nu știu ce.

Fix acolo a retrocedat instanța pentru că are puteri superioare față de orice altceva și pune în executare orice

Să-i povestească domnul Ionică, celui care a spus asta, cum s-a retrocedat fix pe terenul de la Aripi, unde erau terenuri pentru copii, unde era școală. Fix acolo a retrocedat instanța pentru că are puteri superioare față de orice altceva și pune în executare orice. Din câte s-a spus astăzi, există 170 sau 180 de hectare care s-au retrocedat în municipiul Pitești și s-a spus că o să se dea la Ștefănești sau nu știu unde. În legea 195, art. 13, se spune foarte clar – dacă Comisia de Fond Funciar de la primărie nu are suprafață silvică în rezervă, se dă pe un alt UAT și atunci este pus în posesie UAT-ul celălalt.

”Primăria Pitești poate pierde Pădurea Trivale”

Vă spun că o să avem o surpriză foarte frumoasă, în ghilimele bineînțeles. Retrocedări se vor face în continuare în pădure și vom pierde pădurea! Dacă facem această instituire, de arie protejată de interes național, poate să se restituie toată pădurea înapoi, cum s-au restituit și celelalte 500 de ha, dar nu mai are voie să o scoată din arie, nu mai are voie nici s-o exploateze, nu mai are voie să facă nimic. Va primi de la stat în fiecare an o compensație pentru cât ar fi putut el să restituie.

Încă o dată, sunt de acord cu domnul Irimia, cu proiectul pe care l-a propus dânsul. Trebuie Juridicul de la Primăria Pitești să ne spună foarte clar dacă se poate scoate din rezervă sau nu (…) Sunt de acord cu modificarea acelei Hotărâri de Consiliu Local, să modificăm suprafața din 374 ha pentru arie protejată și să scoatem ce se dorește pentru pădure, parc, dar în niciun caz, cum au sus colegii mei consilieri, la ședința respectivă, să anulăm hotărârea. Singura cale de protejare a pădurii este să rămână arie protejată, să modificăm acel HCL și să facem ce a propus domnul Irimia, pentru că este un proiect extraordinar de frumos.”, a declarat Sorin Apostoliceanu.

VIDEO – VEZI ÎNTREAGA DISCUȚIE ÎNCEPÂND CU 1.43.38

În fața acestor argumente, edilul Gentea i-a dat dreptate în proporție de 97% colegului său.

Gentea: „Nici nu-mi vine să cred, dar 97% din ce ați spus, sunt de acord cu dumneavoastră. (…)”

 

555×222 deputati- psd
570 X 90 CAPRA 3