NOR CURIER 930X122

Biblioteca “GHEORGHE IONESCU GION”

Pitești. Imagini de colecție: Ce are Colegiul „Brătianu”, nu există în România!

Cea mai frumoasă bibliotecă şcolară din Argeș se află la Pitești, la Colegiul Național „Ion C. Brătianu”.

Citiți și: Pitești. Ce s-a întâmplat azi la „Brătianu” este de ținut minte!

Biblioteca “GHEORGHE IONESCU GION” este un proiect inițiat de echipa managerială a colegiului, proiect care a fost și este în continuare realizat pe etape.

Numărul mare al elevilor care își petrec timpul în sala de lectură a stat la baza inițierii acestui proiect, ne declară Florica Dumitru (foto), directoarea Colegiului Național „Ion C. Brătianu”.

Citiți și: Pitești. Imagini rare în 2023: La „Brătianu” este „full” de elevi în Bibliotecă!

Florica Dumitru, directoarea Colegiului Național „Ion C. Brătianu”:Este unul dintre proiectele echipei manageriale din Colegiul Brătianu, care și-a propus să readucă acest spațiu din școală la adevărata lui valoare, plecând de la premisa că dragostea de carte trebuie prețuită și cultivată.

Numărul mare de elevi care petrec ore bune în sala de lectură a bibliotecii, a fost motivația care a stat la baza acestui proiect.

Ne-am dorit ca pentru ei și pentru generațiile următoare, să sădim respectul pentru educația de calitate.

Bibliotecara Colegiului Național „Ion C. Brătianu” este Iulia Guțu (62 de ani). Aceasta ocupă funcția încă din anul 2008. Născută în Republica Moldova, localitatea Hădărăuţi, Raion Ocnița, Iulia Guțu a venit în Pitești în anul 2006.

În trecut aceasta a fost bibliotecară la Biblioteca municipală B.P. Hașdeu din Chișinău.

PRIMELE ETAPE AU FOST ÎNDEPLINITE CU SUCCES

Primele etape au fost îndeplinite cu succes: picturile care dau viață pereților din bibliotecă au fost recondiționate, mobilierul a fost schimbat, s-au montat galerii, draperii și perdele și s-a lucrat totodată la micile detalii ce țin de decor.

Florica Dumitru, directoarea Colegiului Național „Ion C. Brătianu”: Proiectul s-a realizat în mai multe etape și la acest moment se află în plină desfășurare.

Primii pași au fost făcuți anul trecut când am reușit să recondiționăm și să schimbăm ramele celor șase picturi care dau viață pereților bibliotecii și vorbesc elevilor despre dragostea de artă.

A urmat apoi schimbarea mobilierului central, adică a meselor și a scaunelor care au fost achiziționate în urma reabilitării colegiului, realizată în urmă cu 5 ani, din fonduri ale bugetului local.

Mobilierul era foarte bun, dar nepotrivit cu dulapurile de lemn masiv care depozitează colecțiile de carte veche, prin care biblioteca noastră este extrem de prețioasă.

Am reușit să achiziționăm cu ajutorul unor părinți și absolvenți ai colegiului care au vibrat la mesajul nostru: 8 mese, 50 de scaune și un birou, toate din lemn de fag.

Menționăm că mobilierul pe care l-am schimbat a fost mutat în sala care a fost cândva cabinetul de franceză și în acest fel am atins o țintă dublă.

ASPECTUL BIBLIOTECII NE DUCE CU GÂNDUL LA UN MUZEU SAU LA UN PALAT

În urma lucrărilor realizate, sala a devenit o adevărată comoară. Pe lângă colecțiile de pe rafturi, biblioteca se remarcă și datorită aspectului boem.

Florica Dumitru, directoarea Colegiului Național „Ion C. Brătianu”: Săptămâna aceasta am înnobilat biblioteca prin montarea de galerii, draperii, perdele și canafi la cele 5 ferestre ale sălii.

Putem spune acum cu bucurie, că trăiești sentimentul de a te afla într-o sală de festivități a unui muzeu sau într-un salon al unui palat regal. Am dăruit astfel, cărților și cititorilor ei, onoarea pe care o merită.

Decorarea ferestrelor s-a realizat prin autofinanțare, în urma organizării Balului Bobocilor 2022. Mulțumim celor 3 profesoare organizatoare ale evenimentului, care au înțeles nevoia de a finanța acest proiect și nu în ultimul rând, sponsorilor care au făcut posibilă realizarea lui.

DEȘI SALA A PRINS CONTUR, LUCRĂRILE NU S-AU TERMINAT

Deși biblioteca a prins contur, în continuare e nevoie de lucrări de recondiționare, care se vor realiza și cu ajutorul sponsorizărilor.

Florica Dumitru, directoarea Colegiului Național „Ion C. Brătianu”: „Ieri ne-a vizitat biblioteca domnul profesor de istorie Vărășcanu Constantin, care impresionat de cele văzute ne-a promis cu entuziasm, ajutor pentru găsirea unui restaurator care să lipească și recondiționeze cahlele ciobite ale celor 2 sobe, ce pot fi considerate adevărate opere de artă.

Pentru săptămâna viitoare am luat deja legătura cu un sponsor, care să finanțeze înlocuirea a 3 dulapuri, nepotrivite pentru noul aspect al bibliotecii.

Dulapurile vor fi mutate la cabinetul de franceză, unde există o colecție cu mii de cărți în limba franceză, cărți care după reabilitare nu au mai fost expuse, din lipsă de spațiu și de mobilier.

În bibliotecă, cele 3 dulapuri vor fi înlocuite cu unele de lemn de fag, din aceeași garnitură de mobilier, cu biroul bibliotecarului.”

VOR FI MONTATE MAI MULTE CANDELABRE

În continuare, în biblioteca “GHEORGHE IONESCU GION” urmează să se schimbe sistemul de iluminat și să se mascheze cu lemn caloriferele de fontă, pentru a crește valoare estetică a sălii.

Florica Dumitru, directoarea Colegiului Național „Ion C. Brătianu”: „Pașii următori vizează sistemul de iluminat al bibliotecii și mascarea cu lemn a caloriferelor de fontă.

Aceste 2 etape sunt cele mai dificile, pentru că necesită costuri foarte mari și intervenția unor specialiști care să proiecteze și apoi să execute aceste lucrări.

Ne dorim mascarea caloriferelor pentru a crește valoarea estetică a bibliotecii și a pune mai bine în evidență statuetele de bronz care decorează încăperea.

Sistemul de iluminat la acest moment este compus din 4 candelabre, montate pe colțurile plafonului, ceea ce face ca lumina să fie insuficientă pentru dimensiunea sălii de lectură.

Ne propunem achiziționarea mai multor candelabre, pentru a înlătura acest inconvenient.

Actualele corpuri de iluminat vor fi mutate in cabinetul de religie, pentru a pune în valoare picturile bisericești din acest spațiu.

Încercăm în acest fel să realizăm în paralel dotări adecvate pentru 3 săli ale colegiului: biblioteca, alături de cabinetele de franceză și  religie.

Proiectul poate viza și alte aspecte pe care probabil le vom identifica în viitorul apropiat.

IMAGINI EXCLUSIVE, DE COLECȚIE, CUM RAR PUTEAM VEDEA ÎNTR-UN COLEGIU

 

Mulțumim tuturor celor care au simțit nevoia de a ne susține aceste idei și îi așteptăm să ne fie alături, pe toți cei care consideră că investiția în educație este o prioritate a societății de astăzi, pentru a avea speranță în ziua de mâine.

NOR CURIER 555×222

Comentarii

2 comentarii

  • Buna ziua,
    Sint ff emotionata sa vad si sa citesc toate acestea….. o mare poveste a vietii noastre este legata de acest fermecator loc.De cite ori trec prin fata Liceului fost » Nicolae Balcescu » m’a opresc ça in fata unei biserici.
    Va voi vizita cu mare drag … in curind.
    Ultima data l-am vizitat cu unchii mei :Edi si Eugenia Minasian.Bravo pentru tot ce faceti.

    Silvia Minasian

  • Alexandru ioan spune:

    In spatiul respectiv in anii1957- 1959 tineam orele de botanica cu ,,mos plamta ,, D- zeu sa-l odihneasca in pace.

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90