930×122 POSADA 5

buletin_vot

Fara porecle pe buletinele de vot

Alegerile locale bat la uşă, fiind programate pentru data de 10 iunie 2012. Majoritatea candidaţilor aşteaptă cu emoţie finalul cursei electorale, aşa cum este şi firesc. În afară de eomoţia competiţiei, unii au şi o altă emoţie legată de notorietate. Mulţi au făcut cereri la Biroul Electoral Judeţean să fie acceptată pe buletinele de vot porecla candidaţilor, dar BEJ a refuzat, aşa că unii competitori se tem că nu vor mai fi recunoscuţi de alegători.

 

O astfel de problemă nu este valabilă în mediul urban argeşean, dar în cel rural este de mare actualitate. Unii candidaţi nu sunt deloc cunoscuţi după numele lor de familie, nici măcar după prenume, ci după diverse apelative, chiar porecle. „Gheorghe al lui Cutare” sau „Bossul” ori „Başcanu” sunt doar câteva exemple, dar ele sunt multe.

Nu puţini au fost cei care ni s-au plîns că li s-au diminuat drastic şansele de a avea un scor bun odată cu impunerea acestei reguli.

Pe buletinele de vot trebuie să fie înscris doar numele candidatului, iar numele trebuie să fie complet. Adică nu doar cu un prenume, ci cu toate câte există în buletin (dacă e cazul). Aşa se face de exemplu că unul dintre cei mai cunoscuţi politicieni argeşeni ai momentului, Mircea Andrei, candidează sub numele de Andrei Florin Mircea, cum este trecut în actul de identitate.

Ori, de când a venit în Argeş ca lider al PDL, Mircea Andrei a fost promovat şi s-a promovat ca… Mircea Andrei. Acesta este şi motivul pentru care pe toate afişele electorale ale Alianţei pentru Argeş şi Muscel apare acum Andrei Florin Mircea. În cazul unor candidaţi cu notorietate precum Tudor Pendiuc sau Constantin Nicolescu este mai simplu: aceştia au un singur prenume, cei cu care sunt, de altfel, şi cunoscuţi.

New Profesional Consult-555×222
eurial 570×90