930×122 CAPRA 5

absente

Reguli noi: Când se motivează absențele și cum se trec notele în catalog

Noul an școlar a venit cu numeroase schimbări pentru elevi. Una dintre ele se referă la noi modele de cataloage școlare și de carnete de elev.

Citiți și: Amendă uriașă dacă elevii lipsesc fără motiv serios de la școală!

Cum se trec corect notele în catalog și în ce condiții se motivează absențele

Potrivit normelor pentru completarea catalogului clasei, cadrele didactice sunt obligate să complete zilnic absențele elevilor în rubricile în rubricile rezervate la fiecare disciplină.

Absențele se motivează de către învățător sau diriginte prin încercuirea acestora cu cerneală albastră, pe baza documentelor prezentate de părinți sau elevi. Important de precizat este că absenţele puse elevilor care au întârziat la orele de curs din cauze obiective se motivează la sfârşitul orei de către profesorul respectiv, scrie edupedu.ro.

Citiți și: Avertisment pentru toți profesorii

De asemenea, dacă elevul are absențe nemotivate, dirigintele trebuie să informeze părintele cu privire la acest lucru.

Prevederile art. 94 alin (1) din ROFUIP 2022: „Prezența elevilor la fiecare oră de curs se verifică de către cadrul didactic, care consemnează, în mod obligatoriu, fiecare absență. Absența se consemnează în catalog doar în cazul în care elevul nu este prezent la ora de curs și nu poate fi folosită drept mijloc de coerciție.

În cazul elevilor minori, părinții sau reprezentanții legali au obligația de a prezenta personal învățătorului/institutorului/ profesorului pentru învățământul primar/profesorului diriginte actele justificative pentru absențele copilului său”, conform ROFUIP.

Actele medicale pe baza cărora se motivează absențele

Scutirile medicale sunt cele mai frecvente documente pe care elevii le folosesc pentru a-și motiva absențele. Dar, trebuie să știți și faptul că actele medicale trebuie să aibă neapărat ștampila/viza cabinetului școlar ori a medicului de familie care are în evidență fișele medicale/carnetele de sănătate ale elevilor.

Totodată, motivarea absențelor se poate face dacă elevul prezintă:

– adeverință eliberată de medicul cabinetului școlar, de medicul de familie sau medicul de specialitate;

– adeverință/certificat medical/foaie de externare/ scrisoare medicală eliberat(ă) de unitatea sanitară în care elevul a fost internat.

Cum se trec notele în catalog

Elevii din învățământul primar primesc calificative: foarte bine, bine, suficient și insuficient. Acestea sunt trecute în catalog, împreună cu ziua și luna. Notele elevilor din ciclul gimnazial și liceal se notează de la 1 la 10 și se trec în cifre, conform sursei citate.

De asemenea, datorită noilor modificări aduse structurii anului școlar, notele se vor acorda acum în funcție de numărul de ore alocat săptămânal. Vor exista 5 module, în loc de 2 semestre cum eram obișnuiți.

Conform Ministerului Educației, mediile se notează în catalog cu cerneală roșie, cu cifre și litere. Pentru clasele I-IV, calificativele anuale pe discipline se trec și ele tot cu cerneală roşie.

Foto descriptiv: Observatorul Prahovean

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3