930×122 CAPRA 5

băuturi

ATENȚIE! BĂUTURILE ENERGIZANTE, UN PERICOL PENTRU COPII

Potrivit www.doctorulzilei.ro, în ultimii trei ani în SUA peste 2000 de copii cu vârste de sub 6 ani au fost internaţi la urgenţă cu intoxicaţie acută cu cofeină. Cauza? Consumul de băuturi energizante. Conform sursei citate, o singură doză dintr-o asemenea băutură poate provoca intoxicaţie cofeinică la copii. Printre simptomele intoxicaţiei cu cofeină se numără perturbările grave ale activităţii inimii, inclusiv aritmie, și problemele neurologice, precum convulsiile.

Citiți și: Val de îmbolnăviri! Afecțiunea care nu „dă semne că se va opri!”

La majoritatea mărcilor de băuturi energizante o doză conţine suficient de multă cofeină pentru a avea efecte nocive asupra unui copil, avertizează prof. Steven Lipshultz, pediatru-şef la Children’s Hospital of Michigan din Detroit. Vorbind despre această situaţie la întrunirea American Heart Association, Lipshultz a afirmat că expunerea la cofeină este o problemă constantă de sănătate publică. Deşi se considera că victimele cele mai probabile sunt adolescenţii şi adulţii tineri, date recente arată că jumătate dintre apelurile telefonice la centrele de toxicologie din SUA legate de consumul excesiv de cofeină din energizante implică, de fapt, copii sub 6 ani, expuşi neintenţionat la această problemă. Un copil de 12 ani poate suferi o intoxicaţie cu cofeină în cazul în care consumă peste 2, 5 mg de cofeină pentru fiecare kilogram de greutate corporală, ceea ce înseamnă că şi o singură doză de energizant poate fi periculoasă. Unele băuturi de acest fel conţin 160 de mg de cofeină într-o singură doză.

Unui risc deosebit, scrie www.doctorulzilei.ro, citând specialistul american, sunt expuşi copiii care suferă de diabet sau ADHD. O cană cu cafea conţine şi ea suficientă cofeină cât să îi facă rău unui copil. Băuturile de tip cola conţin ceva mai puţină cofeină, fiind improbabil să provoace intoxicaţii cofeinice dacă sunt consumate cu moderaţie, însă și ele au riscurile lor. De altfel, nu numai cofeina din energizante este pentru copii potenţial periculoasă: multe alte ingrediente folosite în energizante nu au fost testate în ceea ce priveşte siguranţa consumului lor de către copii. În opinia prof. Lipshultz, comercializarea acestor băuturi ar trebui reglementată la fel ca şi cea a tutunului şi alcoolului, iar ele nu ar trebui vândute minorilor. (Sursă: doctorulzilei.ro, Foto: csdi.ro)

Citiți și: Intervalele orare în care se produc cele mai multe accidente rutiere

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90