New Profesional Consult 930 x 122

raceala

DE CE RĂCIM VARA ŞI CUM NE TRATĂM CORECT?

Temperaturile ridicate nu ne scutesc de infecţii respiratorii, care sunt chiar mai agresive decât cele sezoniere, iar tratarea lor este îngreunată din cauza căldurii dogoritoare.

Citiți și: Azi, cea mai lungă zi din an!

,,Răcim vara pentru că şi atunci circulă diverşi microbi, care dau infecţii ale căilor respiratorii. Spre deosebire de perioada de iarnă, vara circulă mai multe bacterii care dau faringite sau amigdalite purulente”, explică medicul de familie Călin Ciubotaru.

În plus, răcelile care apar în anotimpul călduros sunt declanşate şi de diversele metode la care oamenii apelează pentru a se răcori. Băuturile extrem de reci, aerul condiţionat, îngheţata, toate favorizează înmulţirea germenilor, mai ales la nivelul gâtului. Dacă iarna sunt mai frecvente virozele respiratorii şi gripa, vara apar mai ales infecţii bacteriene precum amigdalita purulentă, laringita, farigo-amigdalitele sau otita.

Citiți și: Protocol de tratament pentru Covid-19 la copii

Răcelile de vară ne iau de cele mai multe ori prin surprindere pentru că debutează brusc şi nu prezintă din timp simptome clare: tuse, secreţii nazale, dureri musculare, slăbiciune etc. Probleme pot apărea şi în tratarea acestor infecţii, pentru că, la fel ca şi în cazul celor din timpul iernii, medicii recomandă mult ceai şi evitarea băuturilor reci, reguli chinuitoare atunci când afară sunt 35 de grade. Încercaţi să vă răcoriţi fără a apela la metode extreme. Căutaţi zonele umbroase şi faceţi des duşuri cu apă călduţă, nu rece. În plus, dacă folosiţi ventilatorul, aveţi grijă ca el să nu fie îndreptat direct către voi.

Sfaturi de prevenire

  • Spălaţi-vă des mâinile cu apă şi săpun. Cei mai mulţi microbi sunt contractaţi din cauza igienei precare.
  • Consumaţi cel puţin doi litri de lichide, în special suc de portocale şi ceaiuri. Portocalele sunt bogate în vitamina C, iar asta ajută la întărirea imunităţii. La fel de bun este şi ceaiul negru sau verde.
  • Faceţi mişcare în aer liber. Exerciţiile fizice ne menţin sănătoşi şi ne ţin departe de aerul condiţionat din casă. În plus, mişcarea ne relaxează.
  • Evitaţi stresul, care slăbeşte organismul şi automat ne face mai vulnerabili în faţa răcelilor.

(Sursă şi foto: doctorulzilei.ro)

 

 

 

 

555 X 222 CUMPANA 2

Comentarii

570 X 90 CUMPANA 3