930X122 MAIA

Arges

TOT LANȚUL DE PRODUCȚIE AL „LACTATE BRĂDET”, CONTROLAT

Tot lanțul de producție al societății „Lactate Brădet” din județul Argeș este verificat „la sânge”, anunță Ministerul Sănătății.

Citiți și: Argeș. Mesaj deosebit de important de la Apă-Canal: Se întâmplă între 4 și 7, luna aceasta

„Echipe mixte de la DSP și ANSVSA verifică lanțul de producție al agentului economic unde au fost depistate nereguli.

În urma datelor parțiale furnizate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), care confirmă prezența bacteriei Escherichia – Coli, subgrupa O26, într-o serie de eșantioane prelevate de pe raza județului Argeș, respectiv dintr-o gospodărie din județul Bacău, echipe mixte ale Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) și ale Direcției de Sănătate Publică (DSP) din județele menționate vor continua acțiunea de control.

Citiți și: Teroare în Argeș!

Inspectorii DSVSA, alături de cei ai DSP, vor verifica tot lanțul de producție al agentului economic unde au fost depistate nereguli. Verificările vor fi extinse la toate capacitățile de producție care s-au aprovizionat cu materie primă de la aceeași sursă.

Totodată, sub coordonarea ANSVSA, echipele mixte DSVSA și DSP vor verifica sursele de aprovizionare pentru fabricarea produselor lactate la nivelul județului Argeș, în vederea identificării unor eventuale cazuri similare, urmând a fi dispuse măsurile ce se impun.”, informează Ministerul Sănătății.

Amintim că într-un lot de 25 de kg de brânză proaspătă vrac produsă pe data de 22.02.2016 și aflată la timpul respectiv la vânzare într-un magazin din Pitești a fost depistată bacteria E.coli, vinovată de îmbolnăvirea copiilor din Argeș diagnosticați cu sindrom hemolitic-uremic. Potrivit ministrului Sănătății, Achim Irimescu, brânza a fost produsă de „Lactate Brădet” din județul Argeș (din comuna Brăduleț, sat Brădetu). Conform directorului Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș, Daniel Lupu, „Lactate Brădet” se alimenta cu lapte de la două ferme: una din Argeș și o alta din județul Dolj.

Doi copii din județul Argeș diagnosticați cu sindrom hemolitic-uremic, dintre care unul decedat, ar fi consumat același tip de brânză de vaci ca cel în cazul căreia autoritățile sanitar-veterinare au descoperit bacteria E.coli.

„Noi avem în anchetele epidemiologice doi copii ai căror părinți au declarat că aceștia au mâncat acest tip de brânză. Acum vom continua cu anchetele epidemiologice și, de asemenea, cu recoltarea de probe de la firma respectivă din toate produsele lactate. Din ancheta epidemiologică făcută reiese că unul dintre copiii care au murit a consumat acest tip de brânză. Acum luăm la rând și vedem despre ce este vorba. Îi vom întreba și pe ceilalți părinți dacă au consumat copiii sau chiar părinții și să nu fie transmitere interumană, de la mamă la copil sau de la părinți la copil. Putea să mănânce mama și să transmită de la om la om.”, a declarat pentru Mediafax directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Argeș, Sorina Honțaru.

Cu alte cuvinte, ar fi vorba despre un alt lot de brânză decât cel în care s-a depistat bacteria E.coli în urma prelevării de probe (lot de 25 de kilograme de brânză produsă pe 22.02.2016, ulterior morții celor trei fetițe din județul Argeș).

3 copii (fetițe) din Argeș (din Topoloveni, Poiana Lacului și Pitești) au murit cu diagnostic de sindrom hemolitic-uremic după infectarea cu bacteria E.coli. (Foto: publika.md)

PIZZERIA SAPORI 555 222
New Profesional Consult 570×90