Eurial 930 x 122

ACTE

Schimbare radicală în lege! Ce se întâmplă cu permisul auto

Schimbare radicală în lege! Ce se întâmplă cu permisul auto Senatul României examinează o propunere de modificare a legii circulației.

Citiți și: Aceștia au voie să îți intre mereu în apartament!

Inițiativa propune ca șoferii care nu au permisul auto la ei sau refuză să-l prezinte să nu mai fie amendați.

În prezent, legea cere ca toate documentele auto obligatorii să fie prezentate în original polițiștilor în cazul unui control.

Citiți și: Ar mai trebui ca șoferii în vârstă să fie lăsați să conducă? Nouă modificare legislativă

Conform legislației actuale, șoferii trebuie să prezinte permisul de conducere, talonul auto, asigurarea RCA și cartea de identitate.

În lipsa unuia dintre aceste documente, sancțiunile variază între 6 și 8 puncte de amendă, ceea ce poate însemna o sumă de până la 1.320 de lei.

Singurul document care poate fi prezentat în format electronic este asigurarea RCA. Restul documentelor trebuie înmânate în original.

Schimbare radicală în lege! Ce se întâmplă cu permisul auto

Propunerea legislativă aflată în discuție la Senat vizează modificarea articolului 35, alineatul 2 din lege, conform ProMotor.ro.

Schimbarea prevede ca șoferii să prezinte doar actele de identitate și cele legate de vehicul sau bunuri transportate.

În plus, se sugerează un nou alineat care permite autorităților să verifice existența și valabilitatea permisului auto prin baza de date a Direcției Generale Permise.

Astfel, șoferii care nu au permisul asupra lor sau refuză să-l prezinte nu vor mai fi amendați.

Totuși, amenzile pentru neprezentarea talonului sau a cărții de identitate vor rămâne valabile. Proiectul este încă în analiza Senatului.

Dacă va fi aprobat, va ajunge la Camera Deputaților, care va lua decizia finală. Legea va fi modificată doar dacă trece de ambele camere și este promulgată de Președintele României.

555×222  MAIA
570 X 90 CAPRA 3