HerasMed (263 x 587 px)

Simulare BAC 2025: Reacția șocantă a unui elev: ”Camil Petrescu? E cu noi în liceu?”

Simulare BAC 2025: Reacția șocantă a unui elev: ”Camil Petrescu? E cu noi în liceu?”

În cadrul simulării de Limba și literatura română din acest an, s-a înregistrat o reacție surprinzătoare din partea unui elev, care, la întrebarea referitoare la opera lui Camil Petrescu, a replicat:
„E la noi în liceu?”

TUNEL 930122 (1)
Afis Wonder Prestige 555222 px

Această replică, rostită de un elev care părea să fi ratat complet tematica cerută, relevă provocările cu care s-au confruntat mulți elevi în abordarea unui subiect de examen ce avea ca referință romanul psihologic.

Cerința, ce solicita analiza operei „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, a stârnit confuzie și a amplificat sentimentul de nesiguranță în rândul celor de clasa a 12-a.

O probă ce a stârnit reacții neașteptate

Pe lângă dificultatea de a interpreta opera clasică a lui Camil Petrescu, simularea a relevat și o altă problemă majoră: lipsa unui interes autentic pentru literatura studiată în liceu.

Reacția unui elev – „Nu știu, doamnă, dacă știu numai Floare albastră. Camil Petrescu? E la noi în liceu?” – este doar unul dintre numeroasele semne că subiectul de examen nu a reușit să conecteze elevii cu patrimoniul literar național.

Un context tensionat pentru simulare

În această zi, peste 22.000 de elevi au lipsit de la proba scrisă, fapt ce ridică semne de întrebare privind motivația și pregătirea lor, peste 1.100 de elevi au fost din județul Argeș.

Detalii, AICI

O parte dintre aceștia s-au simțit copleșiți de subiectele alese, iar erorile de tipar din cadrul subiectului au adăugat un plus de confuzie.

TUNEL 930122 (1)
Afis Wonder Prestige 555222 px

Profesorii, la rândul lor, au sugerat că examenul diferențiat ar putea fi o alternativă pentru a reduce anxietatea și a evalua mai corect competențele elevilor.

Implicațiile asupra viitorului examenelor

Experiența simulării de la Limba și literatura română reflectă o nevoie acută de reformă în modul de abordare a subiectelor literare la examen.

Într-o perioadă în care bacalaureatul devine din ce în ce mai diferit față de anii anteriori, elevii și profesorii așteaptă modificări care să susțină o evaluare mai echitabilă și o pregătire adaptată realităților moderne.

Examenul de Bacalaureat, programat să înceapă pe 10 iunie, va reprezenta, probabil, o veritabilă probă de foc pentru elevii care se vor confrunta cu noi provocări și, sperăm, cu o mai bună adaptare la subiectele moderne și la literatura universală.

Simulare BAC 2025: Reacția șocantă a unui elev: ”Camil Petrescu? E cu noi în liceu?”

Sursa: Observatornews.ro

HerasMed (263 x 587 px)