930 x122 grota rece

masina_electrica

Autorităţile pregătesc terenul pentru maşina electrică

Cu toate că reducerea poluării mediului este o temă de care organismele internaţionale, fie că vorbim de cele guvernamentale, fie că ne referim la cele nonguvernamentale, par preocupate, interesele economice joacă după cu totul alte reguli.

Din chiar declaraţiile ministrului Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, care a convocat ieri 20 de prefecturi în videoconferinţă pentru a le indica un plan de măsuri pentru evitarea aplicării sancţiunii de infrigement, deducem că deja încep pregătirile pentru lansarea pe piaţa din România a maşinii electrice. În afara constructorului român, Dacia Renault, pentru care nu ar fi o problemă fabricarea acestui tip de maşină, ministrul a susţinut că „sunt producători care vor să aducă în ţară maşini electrice”.

 

Există şi un termen clar pentru introducerea acestui autoturism şi renunţarea la maşinile care funcţionează pe combustibil convenţional. Astfel, „pînă în 2030 trebuie să se reducă la jumătate maşinile alimentate cu benzină sau motorină, iar pînă în 2050 să se elimine complet acest tip de maşini din marile aglomerări urbane”. Borbely a dat şi o sugestie, mai mult în spirit de glumă, şi anume faptul că „ele pot fi lăsate la intrarea în oraş, unde se poate merge cu bicicleta”. Referindu-se la maşinile electrice, ministrul Mediului a precizat că se va putea apela la programul Rabla, prin care proprietarii pot primi în schimbul unei maşini clasice casate, „nu un voucher, ci şapte”, şi mai puţine pentru achiziţionarea unei maşini hibrid. „Cine vrea să ia o maşină electrică, primeşte o subvenţie de 25%, dar nu mai mult de 5000 de euro”, a punctat acesta. După ce a spus ce urmăreşte Guvernul în ceea ce priveşte producţia viitoare de maşini, Laszlo Borbely a trecut în revistă şi măsurile „aflate la îndemîna Consiilor Locale”. Şi anume: 1) realizarea de perdele umede pentru şantierele în construcţii; 2) spălarea străzilor şi îndepărtarea prafului de pe margine; 3) amenajarea de spaţii verzi; 4) scoaterea maşinilor pe centurile ocolitoare (Piteştiul are un avantaj din acest punct de vedere); 5) intericerea staţionării autovehiculelor; Totodată, Borbely le-a sugerat prefecţilor să organizeze şi Comandamente verzi, prin care să monitorizeze cu toţi factorii responsabili stadiul de aplicare a măsurilor.

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3