930×122 CAPRA 5

călinești

O ELEVĂ FACE VOLUNTARIAT PENTRU VETERANII DE RĂZBOI

Raluca Andreea Safta are 17 ani. Tânăra din comuna Călineşti, elevă la Liceul Teoretic ,,Ion Mihalache’’ din orașul Topoloveni, activează de mai bine de un an ca voluntar în Asociaţia Naţională Cultul Eroilor ,,Regia Maria”. ,,Am considerat că necunoscând istoria și necinstind memoria celor care au luptat pentru țară ar însemna să nu știu cine am fost și unde voi ajunge! Dânșii și-au lăsat familia pentru a merge la luptă! Unii s-au întors teferi acasă, alţii mutilaţi… Gestul lor nu trebuie trecut cu vederea!’’, spune Raluca pentru ePitești.

Citiți și: Argeș. Poliția a făcut prăpăd: A rupt tot în județ!

Care este mai exact scopul acestei asociații?

-Este o organizaţie non-guvernamentală, non-profit, de utilitate publică, apolitică, al cărei scop precis este cinstirea memoriei celor care și-au dat viața pentru țară.

Citiți și: Argeș. Accident grav, acum! Bărbat cu lovitură majoră la cap

Care sunt beneficiile voluntariatului?

-Liniștea sufletească pe care o avem atunci când facem bine pentru ceilalți, atunci când le aducem fericire celor de mult uitați, celor care și-au dat viața pentru noi! Nu vorbim de satisfacţii materiale… Singura de acest fel, dacă o pot cataloga așa, a fost o excursie la Alba Iulia, excursie pe care am primit-o ca recompensă pentru activităţile desfăşurate în vara acestui an. Transportul a fost asigurat de Consiliul Județean Argeș, cazarea – de Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul” , iar masa și intrările le-am plătit noi.

Care este rolul tău în asociație?

-Am luat parte la o mulţime de activităţi. De exemplu, luni am fost la cumpărături pentru a face câteva pachete pentru veteranii din comuna noastră. Mâine, împreună cu preşedintele subfilialei, voi merge să le împart. Voi îmbrăca şi uniforma de militar-cercetaş pentru a-i bucura pe acești oameni!

De asemenea, pe 11 noiembrie s-a sărbătorit Ziua veteranilor răniți în teatrele de operații. Acolo am participat la organizare, am ajutat cu actele şi m-am ocupat de buna desfășurare a serbării care a avut loc în fața monumentului de la Vrăneşti. Prin urmare, nu am un loc bine stabilit, mă ocup de tot ceea ce mi se cere.

De ce crezi că tinerii care se implică în activităţi de voluntariat sunt puţini?

-Din punctul meu de vedere, le lipseşte dorinţa de a face bine. Probabil nici nu au fost educaţi în această manieră. Am întâlnit mulţi adolescenţi de vârsta mea care m-au întrebat ce îmi „iese” din ceea ce fac. Atunci când le-am răspuns că nimic material, nu-şi puteau stăpâni uimirea…

Crezi că experienţa căpătată în timpul voluntariatului te va ajuta și în obţinerea, pe viitor, a primului tău loc de muncă?

-Cu siguranţă, mai ales că va fi o experiență militară. Am cunoscut militari și veterani care mi-au explicat ce presupune această meserie și am prins drag de ea. Mă gândesc deja ca după terminarea liceului să mă înscriu la Academia Forţelor Terestre de la Sibiu. Pentru faptul că mi-am ales deja un drum în viaţă ar trebui să îi mulţumesc şi domnului general maior în rezervă Ion Chirănescu. Dânsul a creat o subfilială în comuna în care locuiesc. Datorită acestui fapt am ajuns să cunosc oameni minunaţi!

Ce îmi poți spune despre proiectul la care lucrezi acum?

-Pentru că se apropie Crăciunul, mi-am dorit să pot aduce şi eu un zâmbet pe chipul copiilor sărmani din comuna mea, din Călineşti. Prin urmare, eu și buna mea prietenă Lavinia Andronache ne-am apucat de strâns cutii cu dulciuri şi jucării pentru cei mici. Am reuşit să adunăm 15 şi mai avem de strâns încă pe-atâtea. Nu am fi reușit, însă, fără ajutorul locotenentului Gabi Ion, care m-a ajutat foarte mult. Pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului, vom merge să le dăruim.

Felicitări pentru ceea ce faci și mult succes pe mai departe!

-Mulțumesc!

PIZZERIA SAPORI 555 222
570×90-epitesti PNL