930×122 CAPRA 5

augustina popovici

A FOST DECERNAT UN NOU TROFEU „OMUL DE FIER”

Din 2016, “Omul de fier” de la Vidraru reprezintă nu doar o atracție turistică importantă pentru județul Argeș, ci și un simbol al recunoașterii valorii profesionale și umane. Din decembrie 2016, Consiliul Județean Argeș le acordă, în cadrul Galei “10 pentru Argeș”, trofeul “Omul de fier” personalităților care prin activitatea lor au contribuit la promovarea şi dezvoltarea judeţului. „Valoarea și calitatea personalităților care, în acești trei ani, au primit trofeul au făcut ca “Omul de fier” să fie astăzi unul dintre cele mai importante premii”, potrivit Consiliului Județean.

Citiți și: STRICT INTERZIS LA VIDRARU. AICI NU MAI AVEȚI VOIE

Președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, i-a oferit trofeul “Omul de fier” Augustinei Popovici, soția sculptorului Constantin Popovici, autorul statuii de la Vidraru. Augustina Popovici a venit special de la București pentru a ridica trofeul și a mulțumit pentru că “Omul de fier”, o lucrare de suflet a marelui sculptor, a devenit un simbol și o marcă a județului.

“Prin trofeul “Omul de fier”, Consiliul Județean Argeș aduce recunoaștere și recunoștință valorilor județului Argeș, respectiv personalităţilor care, prin activitatea lor, au contribuit la promovarea şi dezvoltarea judeţului.

Citiți și: SUPER TROFEU PENTRU NOUL NISSAN NP300 NAVARA

Printre aceste personalități se numără și sculptorul Constantin Popovici, în memoria căruia închinăm acest trofeul.

Și pot spune că Argeșul are foarte multe valori și elite care merită promovate, prezentate și susținute, mai ales că activitatea multora dintre ei nu este suficient de mediatizată. Asta încercăm noi să facem prin “Gala 10 pentru Argeș”, gală în cadrul căreia acordăm trofeul”, a precizat preşedintele Consiliul Judeţean Argeş, Dan Manu.

Din 2016 și până în prezent, trofeul “Omul de fier” le-a fost acordat de Consiliul Județean Argeș Preafericitului Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, președintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop, academicianului Gheorghe Păun, Înalt Prea Sfinției Sale Calinic Argeșeanul, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, regizorului şi realizatorului TV Lucia Hossu Longin, miniștrilor Culturii Lucian Romașcanu și Ionuț Vulpescu, regizorului Șerban Marinescu, doctorului Augustin Dima, medic specialist în chirurgie generală la Spitalul Militar Central, doctorului Horia Trăilă – medic radiolog, profesorului Octavian Dumitrașcu – cadru didactic al Colegiului Național, “Dinicu Golescu”, Fundației Culturale Ilfoveanu și plutonierului major Ionuț Butoi, medaliat cu aur la arc compound la Jocurile Invictus de la Sydney.

“Omul de fier” („Statuia lui Prometeu” sau „Monumentul Electricităţii”) de lângă barajul Vidraru a fost realizat în anul 1965 de sculptorul Constantin Popovici.

Statuia lui Prometeu este situată pe muntele Pleaşa şi îl înfăţişează pe titan cu fulgerul în mână, ca simbol al electricităţii. Potrivit mitologiei greceşti, Prometeu este un simbol al sacrificiului pentru binele omenirii, fiind considerat zeul focului şi apoi eroul care-l fură din fierăria lui Hefaistos şi îl aduce oamenilor.

Creatorul acestui ansamblu, Constantin Popovici (1938-1995) a fost un artist complex: sculptor, grafician, pictor, fotograf şi poet.

A studiat sculptura la Institutul de Arte „Nicolae Grigorescu“ din Bucureşti, fiind, în acelaşi timp, atras de arta grafică şi de pictură, în care a folosit contrastele izbitoare şi explozia de culoare, tuşa fermă şi sinuoasă.

În ceea ce priveşte sculptura, artistul a asimilat tendinţele unui expresionism târziu şi s-a raliat concepţiei minimaliste din epocă. De-a lungul timpului, Constantin Popovici a avut numeroase expoziţii colective sau personale în Paris, Lyon, Milano, Bruxelles, Bonn, Varșovia, Moscova și Ankara.

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90