930×122 CUMPANA 5

angajatori

AVERTISMENT OFICIAL PENTRU ANGAJATORII DIN ARGEȘ

Avertisment oficial pentru angajatorii din Argeș. Inspectoratul Teritorial de Muncă îi atenționează public pe angajatori că au obligația legală să le acorde zi liberă salariaților mâine, 24 ianuarie 2020, 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) fiind zi de sărbătoare legală nelucrătoare.

Citiți și: Anunț important în contextul grevei!

ITM transmite în acest context un avertisment pentru toţi angajatorii din judeţul Argeş.

„Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie (conform articolului 260, aliniatul (1), litera g) din Codul Muncii, republicat). În acest sens, inspectorii de muncă cu atribuţii în domeniul relaţiilor de muncă din Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeş le pot aplica sancţiuni angajatorilor, sub formă de amendă de la 5.000 la 10.000 de lei”, atenţionează ITM.

Citiți și: Patroni din Argeș, amendați de ITM

„Dispoziţiile articolului menţionat reprezintă regula, excepţia este enunţată la articolul 140 şi articolul 141 din acelaşi act normativ, excepţie care prevede că acestea nu se aplică în unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, precum şi în cele în care activitatea nu poate fi întreruptă, ea având un caracter continuu, de permanenţă.

Astfel, în unităţile sanitare şi de alimentaţie publică se pot stabili programe de lucru adecvate în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, a aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate.

Acestor categorii de salariaţi care prestează activitate într-una dintre aceste zile li se va asigura compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile (articolul 142, aliniatul (1) din Codul Muncii, republicat). Dacă din motive justificate nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază ca soluţie alternativă de un spor care nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Prin negociere colectivă sau/şi individuală se pot stabili şi soluţii mai favorabile pentru salariaţii aflaţi în situaţiile la care se referă articolele 140 şi 141 din Codul Muncii, republicat”, informează Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Argeş.

Lista zilelor (15) de sărbătoare legală și nelucrătoare

-1 și 2 ianuarie (de Anul Nou);

-24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române);

-Vinerea Mare (ultima zi de vineri înaintea Paștelui)

-prima și a doua zi de Paște;

-1 mai (Ziua Muncii);

-1 iunie (Ziua Copilului);

-prima și a doua zi de Rusalii;

-15 august (Adormirea Maicii Domnului);

-30 noiembrie (Sfântul Andrei);

-1 decembrie (Ziua Națională a României);

-25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun). (Foto: descriptiv) 

555 pe 222 COSTACHE

Comentarii

Donaris 570×90