930×122 CAPRA 5

biblioteca

Cât de mică e! Cartea pe care-o citești cu lupa!

“Drepturile mele fundamentele în Uniunea Europeană”, cartea tiparită în colaborare cu o editură din Paris, editată în iunie 2007 în toate cele 23 de limbi europene, se găseşte și la biblioteca Universităţii din Piteşti.

Citiți și: Pitești. Vești bune de 1 Mai și Paște. Va fi deosebit!

Literele acestei cărţi sunt atât de mici încât este nevoie de o lupă pentru descifrarea conţinutului. Cea mai mică carte de la biblioteca Universităţii are în jur de 100 de pagini şi nu depăşeşte 5 cm. Poate fi asemănată cu un breloc sau chiar cu un card de memorie.

La polul opus, cea mai mare și mai grea lucrare este un Atlas Climatologic. Diferenţa dintre cea mai mică şi cea mai mare carte este ca de la Ana la Caiafa. Atlasul Climatologic apare ca un gigant în faţa cărții de 5 cm.

Citiți și: Gentea anunță o nouă investiție majoră în Pitești!

Scrisă cu litere chirilice, Evanghelion este una dintre cele mai vechi cărţi din ţară. Datează din anul 1644 şi pentru a rezista a fost păstrată la loc de cinste în biblioteca Universității Pitești şi manipulată în timp, conform standardelor, doar cu mănuşi şi mască de protecţie. Cele 846 de pagini au fost traduse de un profesor de slavonă. Cartea cu cele mai multe volume (19) şi pagini din biblioteca Universității este Dicţionarul Limbii Române. Dicționarul cuprinde nici mai mult, nici mai puţin de 175.000 de cuvinte.

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90