930×122 CAPRA 5

    daniel_ctin_pc

    Ce le-a spus Daniel Constantin fermierilor argeşeni

    În data de 26 noiembrie 2012, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a avut la institutul pomicol Mărăcineni, judeţul Argeş o întâlnire cu fermierii din judeţ. În cadrul discuţiilor ministrul le-a explicat fermierilor ce decizii au fost luate la Bruxelles în cadrul Consiliului European care a avut loc săptămâna trecută (22-23 noiembrie 2012).

    Iata ce le-a spus Daniel Constantin fermierilor din Arges:

    „Aş fi vrut să aduc veşti mai bune de la Bruxelles dar, aşa cum ştiţi şi dumneavoastră, negocierile summit-ului European au ajuns într-un punct care din păcate nu avantajează România. De aceea, cred că este important în primul rând să cunoască realitatea nu a anului 2013, realitatea anului 2020. Ceea ce s-a discutat la summit-ul de la Bruxelles implică fermierii români, realitatea agricolă din România până în anul 2020.

    Aţi văzut că acum două, trei săptămâni au ieşit câţiva fermieri în stradă nemulţumiţi de banii pe care îi primesc pe suprafaţă. Cred că e bine să cunoască în ce moment sunt acum, cum s-a negociat, ce vor primi în 2013, ce vor primi în 2020. Este un moment extrem de important şi cred că e bine să avem un dialog cu fermierii, astfel încât să participe activ la ceea ce negociază România la Bruxelles, mai ales că în zilele următoare va avea loc un Consiliu de Miniştri în care trebuie să susţinem punctul de vedere al României.

    Va fi sigur un schimb de păreri despre ce s-a discutat la consiliu şi se vor reclădi alianţe pe viitoarea negociere. Fermierii din România sigur că au suferit în această perioadă. Aşa cum ştiţi, am aderat la UE la 1 ianuarie 2007 şi-n primul an am avut 25% din cât primeşte un fermier din vechile state membre. Sigur că în fiecare an s-au adunat 5%, 10%. Am încercat de la bugetul de stat să aducem fonduri suplimentare. Însă, bugetul de stat, aşa cum ştiţi, ca orice buget al statelor membre, nu-şi mai permite să vină suplimentar an de an cu foarte multe fonduri.

    Vă dau un exemplu: atât Bulgaria cât şi Ungaria, anul acesta, cât au primit de la UE atât au acordat fermierilor. România este una din puţinele state care în anul 2012, e adevărat şi pe fondul unei secete puternice, a acordat fonduri extraordinar de importante de la bugetul de stat. Este pentru prima dată când jumătate din fermierii din România primesc nivelul maxim admis de 176 de euro pe hectar, cealaltă jumătate, 154. Este o diferenţă semnificativă faţă de anul trecut de 132 de euro pe hectar. Aici sunt problemele, în primul rând vis a vis de sprijinul pe care îl vom primi. Acesta va creşte progresiv.

    Este faza aceea de phasing in de care vorbea şi preşedintele, sigur că dânsul spune că a negociat o creştere cu 50%. Vom creşte la 119 euro în 2012, la 180 euro. Asta e o negociere făcută în anul 2004, 2005 reglementată prin tratatul de aderare că în anul 2016 să ajungem la 180 de euro pe hectar. Sigur că era important să avem un buget cât mai mare pentru a recupera decalajele pe care le avem faţă de ceilalţi fermieri până în anul 2020. În momentul de faţă, aşa cum arată negocierile, este posibil ca în anul 2020 să ajungem la un sprijin mediu de 196 de euro pe hectar.

    A doua problemă, care implică mai mult administraţia este legată de partea de cofinanţare. Până acum cofinanţarea pe fondurile europene, pe fondurile de dezvoltare rurală, a fost de 15%, deci contribuţia de la bugetul de stat. Preşedintele Herman Van Rompuy să vină cu o propunere de 25%. Eu vă spun pentru că lucrez zi de zi cu aceste fonduri europene. Bugetul de stat nu-şi va permite foarte uşor să cofinanţeze, să facă un efort atât de mare astfel încât să atragem fonduri europene. Cu alte cuvinte, de renegocierea care se face în acest moment depinde capacitatea de absorbţie pe care o va avea România în perioada 2014-2020.

    Este foarte important să ne batem cu toate argumentele pe care le avem la îndemână. Ne-ar părea rău pentru că Programul de Dezvoltare Rurală în România chiar a mers. În momentul de faţă sunt aproape 4,3 miliarde de euro care sunt deja atraşi, deja rambursaţi de către Comisia Europeană. Mai avem puţin până la 8,1 miliarde de euro, pentru că vreau să vă spun gradul de contractare este de aproape 70% în momentul de faţă. Este o chestiune doar de timp să-i rambursăm şi să facem cerere de rambursare şi să primim banii de la Comisia Europeană. Un program care a mers în această perioadă riscă să se descurce destul de greu în perioada 2014-2020.

    Sigur că mai sunt şi alte probleme pe care le discutăm în afară de buget cu reprezentanţii fermierilor, cred că dânşii vor să vadă care este perspectiva anului viitor pe mai multe categorii. Cum vom continua programul pe care deja l-am început, acela de a pune în practică mai multe centre de colectare de legume, fructe, când va demara programul de irigaţii, şi aici avem anumite noutăţi, chiar mâine în şedinţa de Guvern o să aprobăm o notă prin care alocăm fonduri de la Programul Operaţional Sectorial de Mediu pentru tot ce înseamnă studiu de fezabilitate pentru sistemele de desecare, în special de lângă canalul Siret-Bărăgan. Facem aceste studii de fezabilitate iar de la 1 ianuarie 2014 sper să putem începe construcţia efectivă şi achiziţionarea de utilaje.

    Am vizitat mai devreme Institutul de Pomicultură de la Maracineni, îl cunosc foarte bine, este o elită în ceea ce înseamnă pomicultura românească. România a solicitat în cadrul Consiliului de Miniştri, Comisiei Europene ca de la 1 ianuarie 2014 în reforma PAC să fie cuprins un program de reconversie-replantare la pomicultură aşa cum a fost pe viticultură. Acolo lucrurile au mers foarte bine, fondurile care erau la dispoziţia României între 2007-2013 au fost epuizate la începutul anului 2012. Există în momentul de faţă un acord în acest sens şi de la 1 ianuarie 2014 vom începe să intrăm şi-n acest program de reconversie-plantare. Rămâne să stabilim bugetul care va fi la dispoziţia României”, a spus Daniel Constantin.

    555 X 222 POSADA 2

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    570 X 90 POSADA 3