EcoMoto 930×122

avalanşe

COD ROȘU ÎN ARGEȘ

Stratul de zăpadă la Cota 2000 Transfăgărășan era în această dimineață la ora 8 de 196 de centimetri. Riscul de avalanșă este de gradul 5 (foarte mare) la altitudini de peste 1.800 de metri și de 4 (mare) sub această altitudine, fiind echivalent cu un cod roșu, avertizează Salvamont Argeș.

Citiți și: Semnal de alarmă din partea meteorologilor: suntem în pragul alertei de Cod Roșu

Traseele montane din judeţul Argeş care duc spre creasta Făgărașului, precum și traseul de creastă al Făgărașului, Iezerului, Pietrei Craiului și Leaotei sunt și vor rămâne închise.

Pe versanți sunt zone întinse unde zăpada proaspătă s-a depus în strat de până la 70-80 de centimetri, peste stratul deja existent, înghețat, existând riscul de alunecare cu ușurință și de declanșare de avalanșe însemnate cantitativ. În urma viscolirii s-au format troiene de 150-200 de centimetri de zăpadă pulver, fără coeziune.

Citiți și: Intervenție urgentă pe munte pentru un bărbat!

Prognoza meteo arată că în următoarele zile va fi ger, cu viscol de peste 100 km/h în noaptea de Revelion în zona montană înaltă, ceea ce va duce la menținerea gradului de risc.

La începutul anului nou vremea se va încălzi, astfel că se așteaptă apariția avalanșelor de dimensiuni mari pe pantele cu orientare sudică, iar după căderea întunericului, pe versanții nordici.

„Nu trebuie neglijat că în anii trecuți s-au produs avalanșe cu victime decedate în munții din țara noastră, astfel că nu trebuie subestimate sub nicio formă avertismentele serviciilor Salvamont!

Sfatul Salvamont Argeş pentru cei care îşi vor petrece sejurul în zona montană argeşeană este să nu încerce să urce pe traseele închise şi să le ceară informaţii salvatorilor montani din zonă sau la Dispeceratul Național Salvamont, formând 0SALVAMONT”, precizează Salvamont Argeș. (Sursă foto: Salvamont Curtea de Argeș – Arhivă, descriptiv) 

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3