930×122 CAPRA 5

droguri

Cum poți fi găsit „drogat” la volan fără să fi consumat „ilegale”!

Cum poți fi găsit „drogat” la volan fără să fi consumat „ilegale”!

Citiți și: Restricții pentru șoferi! Circulație închisă în reprize de câte 20 de minute

Șoselele din România pare că au fost invadate de o bună perioadă de timp de șoferi care s-au urcat la volan sub influența substanțelor interzise. Poliția Română nu a contenit toată vara să anunțe zilnic că zeci de conducători auto, din toate zonele țării, au fost prinși drogați. În acest context este justificată întrebarea: de unde apetitul brusc al șoferilor români pentru stupefiante, având în vedere că până în 2020 se vorbea foarte rar despre droguri la volan.

Explicația este oferită chiar de către reprezentanți ai MAI, conform Adevărul.ro. Poliția Română a fost dotată cu aparate DrugTest în vara anului 2019 și abia la începutul anului 2020 au ajuns în posesia majorității inspectoratelor județene. Aceste dispozitive au fost puțin folosite de către echipajele de poliție rutieră în perioada 2020-2021, din cauza restricțiilor impuse de pandemie, astfel că abia începând din anul 2022 DrugTest a intrat „în pâine” cu adevărat.

Citiți și: Permisul de conducere se va obține mai ușor!

Odată cu vacanța de vară, Poliția Română a declanșat o lungă serie de acțiuni rutiere, în special în zonele turistice, de mare trafic, și mai ales în weekenduri. Rezultatele au șocat. Practic din douăzeci de șoferi testați, unul primea un rezultat pozitiv. Testul rapid pentru depistarea drogurilor indică opt tipuri de substanțe prezente în salivă: cocaina, opioide, metadona, benzodiazepine, THC, amfetamina, metamfetamina, ketamina.

În cazul testelor pozitive predomină până acum THC, ce indică un consum de canabis.

DrugTest nu identifică însă NSP, substanțe noi psihoactive, „legalele” mai pe înțelesul tuturor, cel mai consumat drog din România.

Există însă o problemă semnalată atât de șoferii testați pozitiv la amfetamine de exemplu, confirmată, sub protecția anonimatului atât de specialiști INML, dar și de procurori DIICOT. DrugTest folosit de poliție oferă doar un rezultat pozitiv sau negativ, nu indică și cantitatea de substanță, iar această informație este esențială pentru șoferul aflat în situația de a se trezi inculpat într-un dosar penal pentru consum de droguri.

Amestecul de medicamente te poate scoate „drogat”
O tânără din Prahova a fost testată pozitiv la amfetamine în timpul unei razii a poliției rutiere. Femeia a declarat că nu a consumat în viața ei droguri, dar a explicat că urmează un tratament prescris de medic pentru a combate atacurile de panică pe care le face frecvent. Justificarea șoferiței este pertinentă, susțin medicii.

Sunt anumite combinații de medicamente, banale, pe care le folosim frecvent și care se vând fără prescripție medicală, din categoria antiinflamatoarelor, anxioliticelor sau analgezicelor care, într-o doză mare, pot duce către un rezultat pozitiv la DrugTest. Spre exemplu, pot da rezultate pozitive amestecuri precum cel dintre codeina cu valdoxan, sau ketoprofen cu codeina, ori extraveral cu anxiolitic și chiar doza dublă (800+) de Nurofen băut cu ceai de tei sau cu ceai negru.

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90