EcoMoto 930×122

baruri

DREPTURILE SALARIAȚILOR CARE MUNCESC NOAPTEA ÎN BARURI

Având în vedere începerea perioadei de vară şi crearea de noi locuri de muncă prin deschiderea teraselor, barurilor sau altor activităţi sezoniere, ITM Argeş revine cu informaţii referitoare la munca de noapte.

Citiți și: Întâmplare îngrijorătoare, noaptea, pe o stradă din Pitești

ITM precizează că munca de noapte este munca prestată între orele 22 și 6.

Potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă, salariatul care face muncă de noapte cel puţin 3 ore din timpul său zilnic de lucru sau cel puțin 30% din timpul lui lunar de lucru este numit salariat de noapte.

Citiți și: Nu ratați! Se întâmplă la noapte!

Durata normală a timpului de lucru pentru salariatul de noapte nu trebuie să depăşească o medie de 8 ore, calculată pe o perioadă de referinţă de maxim 3 luni calendaristice, cu repaus săptămânal.

În plus, durata normală a timpului de lucru pentru salariaţii de noapte a căror activitate se desfăşoară în condiţii speciale sau deosebite de muncă nu va depăşi 8 ore pe parcursul oricărei perioade de 24 de ore în care prestează muncă de noapte.

Angajatorul care în mod frecvent utilizează munca de noapte este obligat să informeze despre aceasta ITM Argeş.

Salariaţii de noapte beneficiază fie de program de lucru redus cu o oră faţă de durata normală a zilei de muncă pentru zilele în care fac cel puţin 3 ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să ducă la scăderea salariului de bază, fie de un spor la salariu de 25% din salariul de bază pentru fiecare oră de muncă de noapte prestată.

De asemenea, salariaţii care urmează să desfăşoare muncă de noapte în condiţiile sus menţionate trebuie supuşi periodic unui examen medical gratuit înainte de începerea activităţii şi după aceea.

Persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani, femeile gravide, lăuzele şi cele care alăptează nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte.

Inspectoratul Teritorial de Muncă îi avertizează pe patronii din Argeș că încălcarea prevederilor legale referitoare la munca de noapte constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 3.000 de lei.

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3