930×122 CAPRA 5

anre

E OBLIGATORIU! NU-L MONTEZI, ÎȚI TAIE GAZUL!

E obligatoriu! Nu-l montezi, îți taie gazul! Un mai vechi Ordin, din anul 2009, al ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei) a fost reactivat după tragedia din clubul bucureștean Colectiv.

Citiți și: Limitatoarele de viteză, obligatorii în aceste locuri

Ordinul prevede „obligativitatea montării de detectoare automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel puţin 2% metan (CH4) în aer, în încăperi cu geamuri de o grosime mai mare de 4 mm sau care sunt de construcție specială (securizat, de tip Thermopan, etc)”, în locuințele cu un singur aragaz. Mai pe scurt, montarea de detectoare (senzori) de gaze este obligatorie pentru toți românii care au locuințe cu geamuri termopan și un aragaz. Cine refuză instalarea detectoarelor riscă sistarea furnizării gazelor în locuințe.

La reviziile obligatorii care se fac din 2 în 2 ani la instalațiile de gaze din locuințe, proprietarul care se încadrează în categoria de mai sus este înștințat de către firma care face revizia că are obligația să își monteze un detector de gaze, dacă nu are deja așa ceva. În cazul în care ulterior acestei notificări proprietarul nu își montează senzorul de gaze, furnizorul (ENGIE România în județul Argeș) poate sista alimentarea cu gaze a instalației din locuință.

Citiți și: Obligație vitală pentru șoferi!

Detectorul de gaze se instalează în încăperea în care se află aragazul şi este racordat la o sursă de energie electrică. Dacă sunt scăpări de gaze, senzorul emite un zgomot puternic şi comandă oprirea automată a gazului. Comanda se face către un electroventil care trebuie instalat pe ţeava de gaze, alimentat, la rândul lui, cu energie electrică. Ulterior, pentru a avea din nou gaze la aragaz, consumatorul va reporni manual electroventilul (va mişcă o clapetă).

Montarea unui senzor de gaze şi a electroventilului aferent poate avea prețuri diferite, care variază de la o firmă la alta. Costul este mai redus (în jur de 300 de lei de apartament, potrivit economica.net) dacă montarea se face pentru mai multe locuințe odată (prin asociația de proprietari, care încheie în acest sens un contract cu o societate de profil). Durata de viață a unui astfel de detector este de aproximativ 5-7 ani, perioadă la capătul căreia trebuie înlocuit cu un altul nou.

555×222  MAIA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3