- Publicat de: ePitești
- 21-02-2019, ora 10:35
- Știri
ELEVII DE LA “ZINCA” PREZINTĂ MOȘTENIRI DE FAMILIE
Elevii de la “Zinca” prezintă moșteniri de familie. Consiliul Județean Argeș și Centrul de Cultură „Brătianu” vor organiza pe 27 și 28 februarie 2019, de la ora 11, proiectul educațional „Mărțișorul la Conacul Brătianu de la Florica” – ateliere de creație.
Citiți și: Argeș. Instituție din subordinea Consiliului Județean angajează!La ateliere vor participa copiii de la Centrul de Tip Familial Valea Mare, elevi ai școlilor gimnaziale „Vintilă Brătianu” și „Constantin Brâncoveanu” din Ștefănești, dar și adulți de la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică din Călinești.
“Obiceiul mărțișorului s-a păstrat până în zilele noastre la cotele sensibilității de altădată. Culorile alb și roșu reprezintă cele două anotimpuri opuse, iarna și vara, primăvara și toamna fiind considerate a fi doar anotimpuri de trecere.
Citiți și: Exclusiv/,,Sunt foarte supărată!… Mi-a spus-o drept în față!”Pe vremuri, mărțișorul era reprezentat de un șnur de lână răsucit din fir roșu și alb, cu sau fără bănuț, un fel de amuletă care avea rolul de a-l proteja pe purtător de primejdii, de a-i face mai ușoară trecerea de la iarnă la primăvară.
Atelierul nostru își propune realizarea de mărțișoare handmade, obiecte unicat care pot îmbrăca mai multe forme, în funcție de dorința fiecărui participant și de materialele de lucru pe care le alege.
Decupăm, coasem, lipim, pictăm, ne folosim de lemn, materiale textile, ațe, ace, mărgele, culori și pensule. Cu puțină creativitate și îndemânare, se vor crea obiecte personalizate și prețioase, menite să ducă mai departe acest frumos obicei”, ne transmite Centrul de Cultură „Brătianu”.
Aceeași instituție va organiza pe 26 februarie 2019, de la ora 13, o întâlnire cu elevii Colegiului Național „Zinca Golescu” din Pitești.
“Începem astfel întâlnirile cu elevii instituțiilor de învățământ argeșene în cadrul proiectului educațional Să ne cunoaștem strămoșii prin intermediul obiectelor, proiect care se va desfășura pe tot parcursul anului 2019.
Tema propusă o reprezintă obiectele moștenite de tineri de la bunici și străbunici, obiecte cărora, probabil, nu le-au acordat o foarte mare atenție. Elevii de la instituții de învățământ argeșene vor prezenta informații despre obiecte care aparțin familiilor lor și care au valoare memorială. Sunt obiecte păstrate, cărora li se va face o descriere. Se vor prezenta proveniența și modul de utilizare, dacă este cazul, punându-i astfel pe copii în legătură directă cu propriul lor trecut.
Cele mai interesante și complete prezentări vor fi publicate pe site-ul instituției, dar și pe pagina de Facebook”, precizează organizatorii. (Foto: Arhivă – descriptiv)