930×122 CAPRA 5

ministerul dezvoltării

INCREDIBIL! DE CE MAI SUNT ȘCOLI CU WC ÎN FUNDUL CURȚII

De ce mai sunt școli cu wc în fundul curții. Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice comunică tuturor unităților de învățământ eligibile că termenul de solicitare a finanțării pentru lucrări necesare obținerii autorizației sanitare de funcționare se prelungește până pe 20 septembrie 2016.

Citiți și: Mari nereguli în unități de învățământ! Amenzi uriașe și dosare penale

Decizia a fost luată pentru a da posibilitatea unui număr cât mai mare de unități să demareze în acest an intervențiile de acest fel. Asta ca urmare a faptului că sumele alocate cu această destinație prin Programul Național de Dezvoltare Locală nu au fost nici pe departe solicitate în integralitate. Este vorba de 800.000.000 de lei rămași, reprezentând nu mai puțin de 66% (!!!) din bugetul programului.

Principala cauză a slabei accesări a fondurilor disponibile este legată de capacitatea administrației locale: unele primării, mai ales din mediul rural, fie au capacitate redusă de a pregăti proiecte, fie derulează lent procesul de pregătire a lor, fie au o altă prioritizare a solicitărilor de finanțare. Problema este întâlnită nu doar în cazul școlilor, ci și pentru alte investiții în plan local. Guvernul va analiza în cel mai scurt timp măsuri pentru a sprijini autoritățile locale în pregătirea de proiecte, două posibile soluții fiind formarea de echipe centrale de asistență tehnică și dezvoltarea unor proiecte-tip.

Citiți și: Atenție! Va fi obligatoriu în toate școlile și liceele!

Cu alte cuvinte, mai există școli fără apă curentă și cu wc în fundul curții nu pentru că nu ar fi bani, ci pentru că primăriile nu sunt în stare să facă proiecte ca să atragă fondurile puse la dispoziție pentru rezolvarea problemei.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice şi Ministerul Educației Naționale au demarat la sfârșitul anului trecut un plan de acțiuni pentru finanțarea unităților de învățământ în vederea obţinerii autorizaţiilor sanitare de funcţionare (la cele mai multe nu există apă curentă, iar wc-ul este în fundul curții). Lucrările finanțate se referă la realizarea, extinderea, reabilitarea, modernizarea și dotarea unităţilor de învăţământ preuniversitar: grădiniţe, şcoli generale primare şi gimnaziale, licee, grupuri şcolare, colegii naţionale, şcoli profesionale, şcoli postliceale și unităţi de învăţământ special de stat. (Foto: gds.ro)

[555x222px]Joia-_pentru-copii_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90