930X122 MAIA

40 de ani

INEDIT LA 40 DE ANI DE LA INAUGURARE! ASCULTAȚI IMNUL TRANSFĂGĂRĂȘANULUI! (VIDEO)

“Închipuiţi-vă un front! Un front a fost şi Transfăgărăşanul, un război care s-a desfăşurat pe timp de pace.”, a spus colonelul în rezervă Ion Bratu la împlinirea a 40 de ani de la inaugurarea, în prezenţa lui Nicolae Ceauşescu, a celui mai spectaculos drum al ţării. Pe atunci era un tânăr locotenet care avea în subordine 165 de militari alături de care timp de un an a contribuit la construirea Transfăgărăşanului. Ion Bratu a povestit aseară, la Biblioteca Judeţeană “Dinicu Golescu” din Pitești, despre efortul extraordinar făcut pentru realizarea drumului care leagă Muntenia (Curtea de Argeș) de Transilvania (Sibiu).

Citiți și: Moment spectaculos pe Transfăgărășan: Ursoaică cu doi pui filmată pe drumul acoperit de zăpadă

“S-a lucrat și manual, cu târnăcopul, cu ranga… Au fost necesare peste 6 milioane de tone de expozibil pentru derocări. Rocile se dislocau prin împuşcare. De 3-4 ori pe zi se făceau la ore fixe. Apoi intrau buldozerele. O parte din materialul dislocat s-a reinserat în drum! Este foarte solid! Este carne din carne! Nu pot să vă spun prea multe… Drumul ascunde enigme! Între Bucegi şi Transfăgărăşan există o legătură organică, nu am voie să vorbesc, am depus un jurământ… Armata română a făcut un efort extraordinar. Preşedintele de atunci al ţării nu întâmplător i-a dat prerogative: forţa de muncă era sigură, organizată și foarte ieftină.”, a povestit Ion Bratu despre drumul construit între anii 1970 și 1974.

Colonelul în rezervă a prezentat și câteva planuri legate de acest drum excepțional. O primă idee este „Transfăgărăşanul Via Sacra”, un proiect care a demarat anul acesta printr-un pelerinaj pe Transfăgărăşan organizat pe 15 august, de Sfânta Maria, pelerinaj pe care Ion Bratu îl vrea repetat în fiecare an, la aceeași dată. Totodată, el îşi propune ca pe lângă cele trei plăci comemorative (de la Stânca lui Lazăr, Curba lui Zavate și Fântana Carmen) în memoria celor care au murit pe șantierul Transfăgărășanului să fie construite și monumente, fântâni și locuri de agrement. Un moment aparte l-a reprezentat intonarea imnului Tranfăgărășanului de către Constantin Samoilă. Printre invitaţii de aseară s-au numărat şi membri ai Asociaţiei Cultul Eroilor, ai Asociaţiei Veteranilor de Război din Piteşti, cadre militare în rezervă și Ion Sănduloiu, șeful Salvamontului Argeș.

Citiți și: CNAIR a anunțat ACUM: Se închide circulația pe Transfăgărășan

https://www.youtube.com/watch?v=rTW5n9eVQsU&feature=youtu.be

New Profesional Consult-555×222
Pizza Sapori Italia 570 90