EcoMoto 930×122

CaseVechiDaramate06

Instructaj privind monumentele din Argeş

În judeţul Argeş sunt înregistrate peste 1.000 de monumente istorice şi arhitectonice, dovedind că judeţul a fost un puternic centru istoric şi de cultură al ţării. Conform datelor furnizate de Direcţia de Cultură a judeţului, în cazul bunurilor culturale mobile, bunurile trebuie să fi aparţinut generaţiei bunicilor noştri, adică să fie mai vechi de 50 de ani – pentru bunurile de invenţie recentă, cum sînt aparatele de radio sau de 75 de ani pentru mijloacele de transport.

Siturile arheologice trebuie să fie mai vechi de 100 de ani. În cazul monumentelor istorice, sunt în vedere clădiri mai vechi de 50 de ani. Foarte veche poate fi considerată o construcţie care datează de peste 400 de ani.

La noi, acestea sînt foarte puţine, din cauza specificului ţării noastre, aflată într-o zonă seismică foarte activă, din cauza materialelor de construcţie tradiţionale puţin rezistente (lemnul) şi din cauza deselor războaie şi distrugeri în această zonă aflată la graniţa dintre culturi.

Vechi sînt construcţiile care datează de 200 – 400 de ani, iar relativ vechi sînt construcţiile de 100 – 200 de ani. În fine, recente sînt considerate construcţiile din perioada primului război mondial, din perioada interbelică şi din primii ani de după cel de-al doilea război mondial.

Lista monumentelor istorice din Argeş poate fi consultată pe site-ul www.arges.djc.ro, pentru fiecare localitate în parte.

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90