- Publicat de: ePitești
- 9-04-2019, ora 13:02
- Știri
MIOVENI: CONSECINȚE GRAVE, AVERTISMENT SEVER
Mioveni: Consecințe grave, avertisment sever. Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale poate avea consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, importante pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător.
Citiți și: ISU Argeș, dotat cu echipamente de ultimă generație!Cunoaşterea şi respectarea strictă a acestor măsuri reprezintă soluţia cea mai simplă şi mai puţin costisitoare, precum şi o obligaţie morală şi civică a fiecărui cetăţean.
Pentru a evita eventualele evenimente de acest gen în care ar putea fi implicaţi, Primăria Mioveni şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Argeş le transmit cetăţenilor câteva recomandări cu privire la prevenirea incendiilor de vegetaţie uscată.
Citiți și: Pitești: Vecinii i-au salvat viața! Panică într-un cartier importantPentru igienizarea terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia să solicite şi să obţină de la autorităţile competente permis de lucru cu focul (de la Primărie) şi o aprobare de la Agenţia de Protecţie a Mediului. Este exceptată de la această obligaţie arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în incinta gospodăriilor, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor.
În perioadele de caniculă şi secetă prelungită, arderea de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale este interzisă. În aceste perioade, arderea miriştilor şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.
Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:
a) condiţii meteorologice fără vânt;
b) parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
c) izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii și fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
d) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
e) asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
f) asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
g) asigurarea în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha a unui plug, a unei cisterne de apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.
Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
a) condiţii meteorologice fără vânt;
b) colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
c) executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport de gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
d) curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
e) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
f) asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
g) supravegherea permanentă a arderii;
h) stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
i) interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
Pentru arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de amenzi între 1.000 şi 2.500 de lei.
Permisul de lucru se poate obţine de la sediul Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă Mioveni (bulevardul Dacia, Şcoala Veche, etajul I), cu următorul program pentru eliberarea permiselor: luni – joi între orele 8 și 16 și vineri între orele 8 și 14.
Potrivit unui raport al ISU Argeș, în perioada 1 ianuarie-24 martie 2019 pompierii argeșeni au intervenit pentru stingerea a 365 (!) de incendii de vegetaţie (o medie de 4,4/zi!). Numărul este mai mare cu 575% (!) faţă de trimestrul I al anului trecut, atunci când s-au produs doar 54 de incendii de vegetaţie.
În unele situații, incendiile s-au extins la clădiri, ba chiar au rănit oameni, fiind nevoie și de intervenția de urgență a echipajelor SMURD.