930 pe 122 COSTACHE

angajatori

PATRONII DIN ARGEȘ, AVERTIZAȚI. ATENȚIE, AMENZI!

Patronii din Argeș, avertizați. Atenție, amenzi! După cum se știe, potrivit Codului Muncii, ziua de 15 august – Adormirea Maicii Domnului” – este declarată zi de sărbătoare legală, în care nu se lucrează.

Citiți și: Zile libere pentru părinți!

De asemenea, prin decizie a Guvernului, pentru salariații din sectorul public și zilele de 16 și 17 august 2018 sunt libere. Pentru recuperarea celor două zile nelucrătoare, instituțiile publice își vor prelungi corespunzător timpul de lucru, până pe data de 7 septembrie anul curent, conform planificărilor stabilite.  

Acordarea acestor zile libere se face de către angajator.

Citiți și: Noi zile libere!

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) transmite un avertisment pentru toţi angajatorii din judeţul Argeş.

„Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie (conform articolului 260, aliniatul (1), litera g) din Codul Muncii, republicat). În acest sens, inspectorii de muncă cu atribuţii în domeniul relaţiilor de muncă din Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeş le pot aplica sancţiuni angajatorilor, sub formă de amendă de la 5.000 la 10.000 de lei.”, atenţionează ITM.

„Dispoziţiile articolului menţionat reprezintă regula, excepţia este enunţată la articolul 140 şi articolul 141 din acelaşi act normativ, excepţie care prevede că acestea nu se aplică în unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, precum şi în cele în care activitatea nu poate fi întreruptă, ea având un caracter continuu, de permanenţă.

Astfel, în unităţile sanitare şi de alimentaţie publică se pot stabili programe de lucru adecvate în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, a aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate.

Acestor categorii de salariaţi care prestează activitate într-una dintre aceste zile li se va asigura compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile (articolul 142, aliniatul (1) din Codul Muncii, republicat). Dacă din motive justificate nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază ca soluţie alternativă de un spor care nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Prin negociere colectivă sau/şi individuală se pot stabili şi soluţii mai favorabile pentru salariaţii aflaţi în situaţiile la care se referă articolele 140 şi 141 din Codul Muncii, republicat.”, informează Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Argeş.

Donaris 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90