- Publicat de: ePitești
- 6-07-2015, ora 11:08
- Știri
PATRONUL VĂ ÎNCALCĂ DREPTURILE? „TURNAȚI-L”!
Persoanele fizice, individual sau organizate în asociaţii, şi persoanele juridice se pot adresa atât direct, cât şi în scris, prin poştă sau e-mail, Inspectoratului Teritorial de Muncă Argeş din Pitești.
Citiți și: Argeș. Mesaj deosebit de important de la Apă-Canal: Se întâmplă între 4 și 7, luna aceastaITM Argeș primește sesizări despre încălcări ale legislației în domeniul relaţiilor de muncă (muncă „la negru”, nerespectarea regimului de muncă al minorilor, neplata muncii suplimentare, refuzul eliberării unor documente care atestă vechimea în muncă sau includerea în contractul individual de muncă a unor clauze ilegale, etc.) și în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă (accidente de muncă, neefectuarea instructajului de securitate şi sănătate sau neefectuarea controlului medical periodic, etc.)
Petiţiile sunt primite şi înregistrate prin Compartimentul de Informare şi Relaţii cu Publicul, situat la parterul sediului de pe bulevardul Republicii. De asemenea, tot la parter există două cutii în care pot fi lăsate reclamațiile scrise.
Citiți și: Argeș: Halucinant! Atacat lângă casă de trei necunoscuțiPotrivit ITM, reclamaţiile vor rămâne confidențiale, angajatorii care vor fi controlați în urma sesizărilor nefiind informați de inspectorii de muncă de unde li se trage.
Sesizările trebuie să conţină numele complet al reclamantului, codul numeric personal, adresa exactă și date de identificare a angajatorului reclamat şi a locurilor în care acesta îşi desfăşoară activitatea.
Reclamanții au la dispoziție și un formular tipizat, pe care îl pot găsi la sediul ITM Argeş sau pe care îl pot descărca de pe site-ul instituției, de la secţiunea Interes Public.
Anonimele sau sesizările în care nu sunt trecute datele de identificare ale petiţionarului nu se iau în considerare şi vor fi clasate.
Termenul legal de rezolvare este de 30 de zile de la înregistrarea petiţiei, indiferent dacă soluţia va fi sau nu favorabilă. Dacă aspectele sesizate prin petiţie necesită o cercetare mai amănunţită, termenul poate fi prelungit cu cel mult 15 zile.
Menţionăm că în perioada ianuarie-iunie 2015 la ITM Argeș au fost înregistrate 446 de petiţii. Dintre acestea, 312 au fost soluţionate, iar 58 sunt în curs de soluţionare pe parcursul acestei luni. 47 au fost redirecţionate către alte instituţii, iar 29, clasate.