930×122 CAPRA 5

Poate veni toamna pana avem apa calda iar!

mm Pitesti. 1 iulie 2009. Primaria Pitesti.
Secretarul municipiului Pitesti, Iosiv Cerbureanu, a trebuit sa incerce sa transmita mesaje care sa linisteasca populatia ingrozita de faptul ca, in mijlocul verii, nu va mai avea la robinete apa calda. Realist, Cerbureanu a admis ca deocamdata, situatia este atat de incerta, incat nimeni nu ar putea sa estimeze cand ar putea aparea o rezolvare. Totusi- in varianta cea mai optimista in jur de 100.000 de pitesteni vor fi nevoiti sa stea fara apa calda aproximativ doua trei saptamani. Si totusi, lipsa acestui confort normal, ar putea sa se prelungeasca pana si la o luna si jumatate. Adica, pana la toamna. Cerbureanu a explicat ca la data de 1 iulie a expirat contractul incheiat intre Termoficare 2000 SA si furnizorul de gaze, iar un nou contract nu mai poate fi parafat deoarece societatea a intrat in procedura de insolventa. Asa se face ca acum toata lumea cauta practic o noua entitate care poata incheia acest contract. Cu toate acestea, cota de gaze a fost obtinuta, iar, astazi, Iulian Richiteanu- seful de la Termoficare, se va deplasa la Medias pentru a vedea daca ar putea fi incheiat un contract, si in ce termeni, prin care Romgaz sa furnizeze combustibilul. De altfel, Romgaz a anuntat ca in perioada 1 iulie- 1 septembrie, va livra gaze la jumatate de pret.
O noua entitate se cauta acum, iar administratia locala a decis sa delege gestiunea acestui serviciu de termoficare. Singura firma cu care se poarta in prezent negocieri in acest sens este compania franceza G.D.F. Suez. Ieri, partea pitesteana a solicitat o serie de lamuriri cu privire la oferta freancezilor, care vizeaza atat pretul de vanzare al agentului termic, cat si investitiile. Suez ar trebui sa dea un raspuns pana luni, la ora 14,30. Apoi, daca incepe procesul de analiza a ofertei, urmeaza rundele de negociere fata in fata. Conform planului, Suez ar urma sa produca agentul termic, iar Termoficarea, cu un numar mult mai mic de angajati, sa o transporte pana la consumator. Intregul proces ar trebui sa elimine reteaua principala de conducte, care generaza si cele mai mari pierderi, prin transformarea punctelor termice din cartiere in centrale de blocuri. Singura problema este ca tot va fi nevoie de investitii, deoarece reteaua secundara de conducte este intr-o stare precara, cea mai mare parte a investitiilor facute pana acum in reabilitarea conductelor fiind dirijata catre reteaua principala. Iosiv Cerbureanu a precizat ca, daca aceste negocieri nu vor fi concretizate, administratia locala are si un plan de rezerva, pe care insa nu l-a dezvaluit. A tinut insa sa precizeze ca cele doua CET-uri pot preduce energie termica si apa calda fara nicio problema, insa vor fi nevoie de investitii. Nu numai de investitii, ci si de gasirea unei modalitati prin care sa fie gasit un furnizor de gaz. Si cum termoficarea este ca un mort care trage in jos pe cel care a incearcat sa-l salveze de la inec, va puteti inchipui cine se va pune gaj, si pe ce bani, pentru ca totusi, cineva sa ne dea gaz…
Saptamana viitoare Guvernul va avea o intalnire cu autoritatile locale pe problema termoficarii. La aceasta ora, datoriile totale ale S.C. Termoficare 2000 S.A. se ridica la aproximativ 2400 miliarde lei vechi, iar firmele debitoare inscrise la masa credala vor incerca sa isi recupereze banii din bnurile societatii. Aceste bunuri nu inseamna insa bunuri ale domeniului public, precum puncte termice sau retele de distribuire. Cu siguranta insa ca bunurile societatii, printre care si sediul, nu vor acoperi aceste datorii. Termoficarea mai are de recuperat si aproximativ 100 miliarde lei vechi de la asociatiile de proprietari. Si aceste asociatii vor fi in atentia administratorului judiciar. Lichidatorul se va indrepta cu siguranta catre asociatiile de proprietari datoare pentru a recupera aceste datorii cu titlu executoriu.

Nimeni nu stie nimic acum
Consilierul local liberal Radu Perianu admite ca S.C. Termoficare 2000 SA a ajuns in aceasta situatie fara iesire din motive obiective, dar in acelasi timp, considera vinovata pentru ca a permis sa se ajunga aici guvernarea P.S.D. din consiliul local Pitesti. “Toate activele Termoficarii pot fi executate silit pentru recuperarea datoriilor. Chiar si asa, nu cred ca vor fi acoperite toate datoriile. Nu se stie ce se va intampla. Termoficarea este intr-o situatie dificila de mai mult timp. Aceasta situatie se datoreaza efectiv administratiei P.S.D. care a condus primaria la toate nivelurile. Este responsabilitatea lor ca s-a ajuns aici, ca au fost surzi la semnalele de alarma pe care noi le-am tras, ca nici macar nu au discutat solutiile pe care noi le-am propus. Sunt si cauze obiective, precum diferenta dintre pretul de producere si transport si cel pe care il plateau consumatorii. Acum se cauta solutii, dar este pacat ca s-a inceput abia acum si nu in urma cu 3- 4 ani”, a precizat Perianu. Liberalul este unul dintre membri comisiei care negociaza cu gigantul francez G.D.F. Suez concesionarea serviciului de termoficare al municipiului. Negocierile sunt intr-un stadiu relativ avansat, dar greoaie, avand in vedere, pe de o parte, situatia dezastruoasa in care a ajuns societatea aflata in subordinea C.L. Pitesti si, pe de alta parte, banii care sunt in joc. Firma ar urma sa faca o serie de investii si va prelua de la Termoficare anumite active. Suez se va ocupa de producerea energiei termice, iar Termoficarea de distributie. Perianu nu elimina partea de vinovatie a directorului societatii pitestene, Iulian Richiteanu. “Dupa ce vom reglementa problema cu care ne vom confrunta, va fi nevoie de o analiza foarte serioasa a activitatii conducerii. Ramane de vazut in ce masura Iulian Richiteanu va ramane la conducere si dupa ce se va incheia acest contract. In legea Falimentului este stabilit ca administratorul va raspunde personal de ceea ce se intampla in anumite conditii. Richiteanu avea insa si un contract de management si de performanta care presupunea un bun management, care a fost atat de bun incat am ajuns aici”, a mai spus Perianu.

>Cine este Suez
G.D.F. Suez, este o companie de utilitati foarte importanta din Franta. A fost infiintata in 2008, prin fuziunea Gaz de France si Suez- GDF Suez detine in portofoliu companiile Distrigaz Sud si Electrabel. Anul acesta a raportat un numar de 200.000 de angajati, iar cifra de afaceri in 2008 s-a ridicat la 83,1 miliarde euro.

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90