NOR CURIER 930X122

constructie_casa

Statul, cel mai mare ţepar pentru constructori!

Circa 500 de angajaţi din domeniul construcţiilor din Argel vor fi trimişi în curând în şomaj. Este doar primul val, cum se spune, de disponibilizări din acest sector de activitate. Nu mai e de lucru, iar cauzele sunt multiple. Una este aceea că volumul lucrărilor a scăzut foarte mult în ultimii ani de criză; o altă cauză este aceea a problemelor de finanţare, unul dintre cei mai mari ţepari fiind chiar statul care a pus pe butuci sute de firme la nivel naţional şi chiar în Argeş.

Încă din 2009, Constantin Nicolescu, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, atrăgea atenţia asupra datoriilor către firmele de construcţii care au câştigat licitaţii organizate de stat. Numai pentru lucrări la şcolile din judeţul nostru erau atunci restanţe de milioane de lei, iar Nicolescu susţinea ideea finanţării cu prioritate a lucrărilor deja începute, pentru ca firmele să nu intre în faliment.

În Argeş sunt firme care au ajuns în insolvenţă din cauza finanţărilor, iar cel mai răsunător exemplu este Argecom-ul lui Gheorghe Axinte. Alte firme au dat faliment deoarece antreprenorii străini care au câştigat licitaţii în Argeş nu au plătit la timp subcontractorii locali (cum a fost şi cazul unora din lucrările pentru reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare ale Piteştiului).

„Am avut de încasat sume uriaşe. La balanţă stăteam bine, adică figura că am de luat bani mulţi, dar faptic stăteam dezastruos. M-am blocat şi am intrat în faliment, nu mi-am mai putut reveni”, ne-a explicat un fost patron de firmă de construcţii din Argeş care a dat chix, cum se spune.

Sunt însă şi firme care au prosperat. Exemple în acest sens sunt Conarg, Coniz Romarg sau Comesad. Ce a făcut diferenţa? Diversificarea portofoliului (nu au lucrat cu unul sau doi beneficiari, ci cu mai mulţi, şi nu doar cu contracte publice, ci şi private sau pe contracte cu finanţare europeană). În plus, a contat şi profesionalismul angajaţilor, după cum ne-a spus Gheorghe Griguţă, directorul Coniz Romarg.

În opinia lui Gheorghe Griguţă, piaţa construcţiilor a scăzut cu peste 30%, „dacă nu cumva cu 40%” faţă de anul 2008, anul izbucnirii crizei. El susţine că în acest an piaţa construcţiilor a scăzut cu peste 10% faţă de anul trecut, iar tendinţa se păstrează…

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90