Eurial 930 x 122

elev

STATUTUL ELEVULUI, APROBAT! E VOIE CU TELEFONUL LA ORE?

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a aprobat Statutul Elevului, primul document care reglementează drepturile şi obligaţiile elevilor înmatriculaţi în instituţiile de învăţământ de stat, particular sau confesional din România. (…)

Citiți și: Nu se opresc schimbările! Ce îi așteaptă pe toți românii din 2025

Statutul Elevului, care va deveni operațional începând din anul școlar 2016-2017, prevede şi „dreptul elevului, al părintelui sau al tutorelui de a contesta rezultatele evaluării lucrărilor scrise”. Astfel, dacă o notă este considerată injustă, elevul „poate solicita, oral, profesorului să justifice rezultatul lucrării în cel mult 5 zile de la aflarea notei”. Dacă elevul sau părintele nu consideră justificate argumentele dascălului, pot cere în scris conducerii unităţii de învăţământ reevaluarea lucrării, iar analiza va fi făcută de alţi doi profesori de specialitate care nu predau la clasa respectivului elev. În cazul în care diferenţa între nota iniţială şi cea obţinută după reevaluare este mai mare de un punct, contestaţia va fi considerată justificată, iar în catalog va fi trecută nota obţinută după reevaluare. Dacă diferenţa e mai mică de un punct, atunci va fi menţinută nota iniţială.

Dacă până acum în majoriatea regulamentelor şcolare era interzisă folosirea telefoanelor mobile în timpul orelor, documentul elaborat de Ministerul Educaţiei prevede că „elevii vor avea dreptul să utilizeze telefoanele mobile în timpul orelor doar dacă o fac în scop educativ şi numai cu acordul cadrului didactic.”

Citiți și: Elevii rămân fără burse în anul școlar 2024-2025. Care sunt motivele

Sancţiunile pentru elevii care absentează, care produc distrugeri în incinta unităţilor de învăţământ, care jignesc alţi colegi sau care introduc în școli sau licee arme, stupefiante sau materiale pornografice pornesc de la mustrare şi scăderea notei la purtare şi pot ajunge până la exmatriculare temporară sau definitivă.

La fiecare 10 absenţe nemotivate nota la purtare va fi scăzută cu un punct, iar la 40 de absenţe nejustificate elevul va primi un preaviz de exmatriculare, urmând ca unitatea de învăţământ să aplice şi măsura exmatriculării dacă elevul continuă să absenteze. În cazul liceenilor, la acumularea a cel puţin 40 de absenţe nemotivate unitatea de învăţământ poate decide exmatricularea definitivă, iar elevii se vor mai putea reînmatricula doar în anul şcolar următor, la un alt liceu. (Sursa: http://www.mediafax.ro/, titlul și editarea: http://epitesti.ro/)

Documentul complet poate fi citit aici: https://www.edu.ro/sites/default/files/OM_4742_10.08.2016-Statut_elevi_2016.pdf.

555 X 222 CAPRA
HerasMed (570 x 90 px)