EcoMoto 930×122

centrul cultural mioveni

ZILELE PORȚILOR DESCHISE LA CENTRUL CULTURAL MIOVENI, UN SUCCES

Peste 2.000 de copii şi elevi au trecut în această săptămână, în cadrul programului „Şcoala altfel”, pragul Centrului Cultural Mioveni, pentru diferite activităţi, spectacole sau expoziţii.

Citiți și: Petrecere ca-n zilele bune la Mioveni!

Încă din prima zi vizitatorii au luat contact cu un atelier de cusături şi o expoziţie de costume populare autentice realizate de meşterul popular Mariea Plopeanu, din comuna argeșenă Coşeşti. „Este grea, dar e şi foarte frumoasă!”, a răspuns Mariea Plopeanu întrebată fiind cum este munca de creație a unui costum popular. Ea a precizat că în ultima perioadă interesul pentru portul popular a crescut destul de mult în România: „Îmi cer fetele să le cos ii, pe care le poartă cu fustă sau chiar cu blugi”. Mariea Plopeanu a expus în Piteşti, Bucureşti, Slatina sau Craiova, însă costumele populare ieşite din mâna sa au ajuns şi în Anglia, Scoţia, Franţa şi Statele Unite ale Americii. Colecţia meşterului popular Mariea Plopeanu cuprinde în jur de 100 de piese de îmbrăcăminte tradiţională populară pentru copii, femei şi bărbaţi, iar unele dintre costume au peste o sută de ani. Expoziţia de costume populare a fost organizată în fiecare dintre cele patru zile cât a durat manifestarea Zilelor Porţilor Deschise la Centrul Cultural Mioveni.

Tot în prima zi a Zilelor Porţilor Deschise Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Mioveni a fost gazda unui dublu eveniment: deschiderea oficială a olimpiadei naționale de religie-cultul ortodox, la care au participat peste 300 de elevi, și reuniunea de primăvară a corurilor din Argeș, eveniment organizat de Orașul Mioveni, prin Centrul Cultural Mioveni, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Argeș. În fața publicului, format, în cea mai mare parte, din olimpici și profesori, dar şi din oficialităţi ale administraţiei publice locale, judeţene şi naţionale, au cântat corul „Orfeu” al Centrului de Cultură și Arte „George Topârceanu” din Curtea de Argeș, Corala „D.G. Kiriac” a Casei de Cultură a Sindicatelor din Pitești, corul „Preot Ion Ionescu” al Casei de Cultură omonimă din Topoloveni și corul mixt al Centrului Cultural Mioveni.

Citiți și: Managerul Centrului Cultural Mioveni atrage sponsorizări de zeci de mii de euro!

În ziua a doua sala mare de spectacole a Centrului Cultural Mioveni s-a dovedit neîncăpătoare pentru sutele de copii care au venit să vizioneze cele două spectacole ale Filarmonicii Piteşti, care a prezentat un program cu muzică din filmele Disney. Totodată, în jur de 600 de copii au făcut marţi, 7 aprilie, cunoştinţă cu oferta de cursuri gratuite a Centrului Cultural din Mioveni. Pe de altă parte, 100 de elevi de la Şcoala Gimnazială Colibaşi au primit, în Clădirea Multifuncţională din Colibaşi, vizita cursanţilor Centrului Cultural Mioveni, care au prezentat un spectacol de muzică şi dans. Au urcat pe scenă elevii de la grupa de canto a profesorului Marius Bălan, trupa A-DANCE, sub îndrumarea instructorului Alin Mihail, şi actorii „Clubului Veseliei” (instructor, Ionuţ Vlad).

A treia zi a fost rezervată artelor plastice şi teatrului. Din nou sute de copii de grădiniţă şi elevi de şcoală primară, gimnazială şi de liceu au luat parte, după preferinţe, la atelierul de teatru sau la cel de creaţie şi pictură. Încă de dimineață elevii și profesorii prezenți la eveniment au vizitat sălile, pentru a vedea cum se desfășoară cursurile gratuite din cadrul instituției. Membrii trupei de teatru „Clubul Veseliei”, sub coordonarea instructorului Ionuț Vlad, au purtat discuții cu elevii despre arta teatrală, au împărtășit secrete ale meseriei și i-au invitat pe aceștia să vină la spectacolele care se organizează la Centrul Cultural Mioveni și chiar să se înscrie la cursul de teatru. Tot în holul Centrului Cultural Mioveni, alături de expoziţia de costume populare, a fost organizat și un atelier de pictură, acolo unde instructorul Carmina Iordachi le-a oferit celor interesaţi sfaturi despre arta plastică.

Astăzi, 9 aprilie, în ultima zi a Porţilor Deschise şi a programului „Şcoala altfel” la Centrul Cultural Mioveni, peste 300 de elevi de la școlile „George Topârceanu”, „Iulia Zamfirescu” şi „Liviu Rebreanu” şi-au dezvoltat personalitatea şi abilităţile de lideri în atelierele propuse de voluntarii din asociaţiei Team Mioveni. „Lucrul manual pe echipe în cadrul atelierelor de creaţie, cursul de comunicare nonviolentă şi cel de voluntariat pentru formarea liderilor de tineret, jocurile minţii, orele de joacă împreună, toate acestea la un loc au vizat dezvoltarea personală, interactivitatea şi socializarea între copii.”, au declarat voluntarii Ecaterina Şerban şi Emil Gabriel Iuraşcu.

 

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3