- Publicat de: ePitesti
- 4-11-2024, ora 10:08
- Juridic, Știri, Știri
-
Material realizat de: Av.dr. Cristina Lețu
Taxe judiciare reduse la jumătate pentru partaj și divorț
Taxe judiciare reduse la jumătate pentru partaj și divorț
Citiți și: Se “ieftinește” divorțul!Prin modificări legislative recente, taxele judiciare de timbru au fost reduse considerabil pentru promovarea în instanţă a acţiunilor de partaj, divorțuri solicitate din motive de sănătate, precum și pentru cereri privind custodia copiilor, autoritatea părintească și cheltuielile de creștere şi întreținere ale acestora.
În concret au fost introduce următoarele prevederi:
Citiți și: Protecţia juridică prin contractul de asigurare– reducerea la jumătate a taxelor de timbru pentru cereri care privesc stabilirea bunurilor supuse împărţelii, la valoarea acestora;
– creanţele pe care coproprietarii le au unii faţă de alţii, născute din starea de proprietate comună, la valaorea creanţelor a căror recunoaştere se solicită;
– raportul donaţiilor, la valoarea bunurilor al căror raport se solicită;
– reducţiunea liberalităţilor excesive, la valoarea părţii de rezervă supusă reîntregirii prin reducţiunea liberalităţilor.
Taxa de timbru la partajul judiciar pentru imobile se va calcula la valoarea bunului și va fi sub 2% din această valoare;
Uneori, în funcție de valoarea imobilului se poate ajunge și sub 1% din valoarea imobilului, existând praguri valorice (momentan taxa era descurajantă fiind de 5% din valoarea imobilului, indiferent de pragul valoric).
Taxe judiciare reduse la jumătate pentru partaj și divorț
În atare condiții, taxa de timbru se va reduce foarte mult.
Iar partajul judiciar va fi o opțiune mai bună ca partajul notarial în anumite situații.
Cererile de divorţ prin care se solicita desfacerea căsătoriei prin acord, din culpa unui soț sau generat de separarea în fapt, vor fi taxate cu 200 lei.
Pentru divorțul din motive de sănătate ce fac imposibilă conviețuirea/continuarea raporturilor de familie, taxa de timbru va fi de 50 de lei.
Cererile care nu sunt accesorii unei cereri de divorț şi care au ca obiect stabilirea locuinţei copilului, exercitarea autorităţii părinteşti, stabilirea contribuţiei părinţilor la cheltuielile de creştere şi educare a copiilor, dreptul părintelui său al altor persoane decât părinţii de a avea legături personale cu copiliul, acestea se taxează cu 20 de lei fiecare.
Sunt reglementate unor noi cazuri de restituire a taxei judiciare de timbru, pentru situația în care, în timpul procesului, părțile încheie o tranzacție sau un compromis.
Sau când pârâtul achiesează la pretențiile reclamantului.
Se instituie noi prevederi exprese cu privire la dovada plății taxei de timbru, dacă plata a fost efectuată prin virament bancar sau în sistem electronic de plată la distanță/on-line în sensul că cel care face plata electronică sau prin ordin de plată să indice dosarul său cererea pentru care a făcut plata.
Puteți adăuga comentarii la acest articol pe pagina de Facebook, AICI.