930 x122 grota rece

cristina lețu

Amnistia fiscală: Cui și în ce condiții se aplică

Amnistia fiscală: Cui și în ce condiții se aplică

Citiți și: Despre recuzarea (înlocuirea) experţilor

Anularea obligațiilor bugetare accesorii se aplică în condițiile anterior menționate şi pentru:

Nu beneficiază de amnistie obligațiile fiscale/bugetare care fac obiectul unor procese penale, obligațiile bugetare stabilite prin hotărâri penale definitive și sumele reprezentând prejudicii.

Citiți și: Concilierea conflictelor individuale de muncă

Contribuabilii declară pe propria răspundere, prin cererea de anulare depusă, că nu se află în niciuna dintre aceste situații.

Persoanele fizice, inclusiv persoanele fizice autorizate sau cele care practică profesii liberale,  care au obligații bugetare restante la data de 31 august 2024, vor putea beneficia de anularea unor obligații restante, astfel:

– pentru persoanele fizice cu obligații bugetare principale  restante sub 5.000 lei:

Dacă 50% din obligațiile restante la 31 august 2024 sunt stinse până la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai târziu de  25 noiembrie 2024, se anulează 50% din obligațiile fiscale principale și toate accesoriile aferente.

– pentru persoanele fizice cu obligații bugetare principale  restante de peste 5.000 lei:

Dacă 75% din obligațiile restante la 31 august 2024 sunt stinse până la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai târziu de 25 noiembrie 2024, se anulează 25% din obligațiile fiscale principale și toate accesoriile aferente.

Dacă persoanele fizice au depus notificări în vederea aplicării amnistiei, organul fiscal central emite o decizie de amânare a unui procentaj de 50%, respectiv 25%, din obligațiile bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv.

Amnistia fiscală: Cui și în ce condiții se aplică

Dacă persoanele fizice au procedat la stingerea, după intrarea în vigoare a OUG nr. 107/2024, a sumelor  reprezentând un procentaj de 50%, respectiv 25%, din obligațiile bugetare restante la data de 31 august 2024 inclusiv, precum și a dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor care pot fi anulate, acestea  se restituie.

Se vor acorda bonificații de 3% din impozitul pe profit anual și din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, aferente anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024.

Bonificația se acordă de către organul fiscal cu respectarea următoarelor condiții:

– contribuabilul are depuse toate declarațiile conform vectorului fiscal;

– sunt stinse integral și la termenele prevăzute de lege impozitul pe profit anual/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, aferente anului 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, după caz;

– nu înregistrează nicio altă obligație fiscală/bugetară restantă la termenul legal pentru depunerea declarațiilor prin care se declară impozitul pe profit anual aferent anului 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, respectiv prin care se declară impozitul pe veniturile microîntreprinderilor aferent trimestrului IV al anului fiscal 2024, potrivit legii.

Facilitatea se acordă din oficiu de către ANAF, prin emiterea unei decizii, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de actul normativ.

Sumele care fac obiectul bonificației nu se restituie, ci se vor utiliza pentru compensarea cu obligațiile fiscale ale contribuabililor.

Informații în plus pe marginea subiectului puteți re(citi) în materialul de săptămâna trecută, AICI.

Puteți adăuga comentarii la acest articol pe pagina de Facebook, AICI.

555×222-epitesti PNL
eurial 570×90