Kaia 930 x 120

cristina lețu

Unde are dreptul să locuiască soţul supravieţuitor?

Unde are dreptul să locuiască soţul supravieţuitor?

Citiți și: Decăderea din drepturile părintești

Dacă soțul supraviețuitor nu are acces la o altă locuință care să îndeplinească cerinţele sale, el are dreptul să locuiască în casa în care a locuit până la momentul deschiderii moștenirii.

Condiția este ca această casă să facă parte din moștenire.

Citiți și: Cum recuperezi salariul când angajatorul a intrat în insolvență?

Dacă dreptul de abitație este acordat fără a ține cont de ceilalți moștenitori cu care concurează soțul supraviețuitor,dreptul special de moștenire asupra mobilierului și obiectelor de uz casnic nu se aplică atunci când soțul supraviețuitor concurează cu descendenții defunctului (copii, nepoţi, strănepoţi,etc ).

Soțul supraviețuitor obține dreptul de a locui în locuința conjugală dacă îndeplinește, simultan, anumite condiții:

– soțul supraviețuitor trebuie să fi locuit permanent și în mod stabil în casa respectivă la data deschiderii moștenirii ( nu este esențial ca soțul supraviețuitor să fi trăit cu defunctul în acea locuință la momentul deschiderii moștenirii )

-soțul supraviețuitor nu trebuie să aibă drepturi legale care să îi ofere acces la o altă locuință adecvată cerinţelor (nevoilor) sale, în afara celei în care a locuit împreună cu soțul defunct (proprietate, uz, uzufruct, abitaţie)

În urmă decesului defunctului, soțul supraviețuitor nu ar trebui să se confrunte cu o schimbare drastică și dificilă în ceea ce privește locuința sau condițiile sale de trai.

– locuința trebuie să fie inclusă în bunurile succesiunii, ceea ce înseamnă că trebuie să fi fost deținută de soțul defunct fie în proprietate exclusivă, fie în proprietate comună (solidar cu soţul supravieţuitor sau cu alte persoane).

Unde are dreptul să locuiască soţul supravieţuitor ?

În situația în care locuința este deținută în comun (în indiviziune sau în cote-părți), dreptul de abitație se aplică exclusiv asupra părții care a fost deținută de către defunct.

Asta deoarece partea deținută de soțul supraviețuitor în mod individual îi aparține ca proprietate personală.

În ceea ce privește cota-parte care aparține altui proprietar (de pildă, surorii defunctului), soțul supraviețuitor nu dobândește niciun drept prin moștenire.

Motivul este că acea parte nu este considerată a face parte din masa succesorală.

Când soțul supraviețuitor vine la moştenirea locuinței împreună cu alte persoane, dreptul său de abitație îi conferă dreptul de a folosi locuința conform necesităților sale.

Independent de proporția sa deținută din moștenire.

În absența includerii locuinței în masa succesorala dreptul de abitație nu poate fi stabilit.

– soțul supraviețuitor să nu moștenească locuința în întregime, fără să împartă proprietatea cu alți moștenitori.

Dacă soțul supraviețuitor este unicul moștenitor al defunctului, el va dobândi proprietatea întregii moșteniri.

Inclusiv a casei în care locuiau.

Astfel, el nu poate avea și dreptul de abitație asupra acestei locuințe, deoarece este deja proprietarul exclusiv al acesteia.

– să nu existe o altă dispoziție din partea defunctului (defunctul să nu fi dispus altfel).

În absența unei alte dispoziții din partea defunctului, acesta poate exclude prin voința sa dreptul de abitație al soțului supraviețuitor.

Deoarece acesta din urmă nu are dreptul legal garantat să moștenească locuința în mod automat, conform rezervelor succesorale stabilite de lege (nu este moştenitor rezervatar în ceea ce priveşte locuinţa).

Puteți adăuga comentarii la acest articol pe pagina de Facebook, AICI.

New Profesional Consult-555×222
Pizza Sapori Italia 570 90